Runovići: Dvostruko slavlje u Župi Gospe od Karmela

U subotu 29. listopada 2022. ikona Kraljice franjevačke obitelji godine stigla je u Župu Gospe od Karmela. Ministra Trećega franjevačkog reda Ivana Lešina zajedno s doministrom Maricom Repušić preuzela je ikonu iz Župe sv. Roka iz Vinjana i donijela je pred kapelu Gospe od Zdravlja, gdje su je dočekali ministranti, framaši, molitvena zajednica, članovi Franjevačkoga trećeg reda, prvopričesnici, krizmanici, djeca i mnogi drugi župljani. 

Nakon uvodne molitve pred ikonom koju je predvodio župnik fra Ivica Omazić započela je franjevačka krunica i procesija od kapele do župne crkve Gospe od Karmela. U crkvi je u 18 h održano svečano misno slavlje koje je predvodio imotski gvardijan fra Zoran Kutleša, u koncelebraciji sa župnikom fra Antom Bešlićem iz Župe sv. Jeronima Meterize, fra Josipom Sušićem iz Župe sv. Roka iz Vinjana te fra Ivicom Omazićem, runovićkim župnikom. Tijekom misnog slavlja, koje je uveličala pjesma i slavljenje crkvenog zbora, šestero runovićkih framaša pristupilo je zajednici Frame, a još šestero dalo je svoja prva obećanja. Na svetoj misi sudjelovala su i druga bratstva franjevačke mladeži iz Splita, Sinja, Šibenika i Vinjana te članovi drugih bratstava Trećega franjevačkog reda.

Nakon svete mise, uz pomoć roditelja framaša i drugih župljana, organizirano je prigodno druženje i zakuska u župnoj pastoralnoj dvorani na koje su bili pozvani svi prisutni. Župna crkva bila je otvorena do 23 h za sve vjernike koji su htjeli pojedinačno ili sa svojim obiteljima moliti se pred ikonom. U nedjelju u 8 h pred ikonom se molila Gospina krunica te su slavljene sv. mise u 8:30 i 10:30. Članovi Trećega franjevačkog reda i Frame ponovno su se u 15 h okupili u crkvi pred ikonom te započeli molitvu franjevačke krunice. Crkva je ostala otvorena do 21 h, a članovi OFS-a izmjenjivali su se u osobnoj molitvi. U ponedjeljak u 11 h u pratnji župnika fra Ivice Omazića ikona Kraljice franjevačke obitelji krenula je iz župne crkve u runovićki Dom za starije i nemoćne osobe. Ikonu su dočekali ravnateljica doma Zrinka Babić zajedno s djelatnicima i korisnicima doma. Radost koja je zavladala među djelatnicima i korisnicima bila je neopisiva. Molitva pred ikonom donijela je mir i radost u njihova srca. Puno im je značilo da nisu zaboravljeni i da smo ih se sjetili i pohodili s ikonom moleći zajedno nebesku majku za zdravlje i blagoslov.