Samobor: Redoviti nacionalni kapitul OFS-a

Redovni nacionalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda

U kući susreta Tabor u Samoboru od 8. do 10. listopada održan je XX. redovni nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a). Kapitul je okupio članove Nacionalnoga vijeća OFS-a, delegate iz svih područnih bratstava zajedno s područnim i nacionalnim duhovnim asistentima, kao i predstavnike Franjevačke mladeži.

Kapitul je započeo s radom u petak, 8. listopada popodne pod predsjedanjem nacionalne ministre Anđe Slunjski. Ministra je na početku podnijela izvješće o životu i djelovanju Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda za dvogodišnje razdoblje, od listopada 2019. g. do listopada 2021. g. Nastavljen je izvješćem nacionalne predsjednice Frame Ane Matić te izvješćem projekta CRO Laudato si’ sestre Maje Duspare.

Subotnji rad Kapitula bio je obilježen s dva predavanja. Prvo predavanje povodom proslave 800 godina od Memoriale propositi održao je fra Daniel Patafta, OFM. Drugo predavanje održao je nacionalni duhovni asistent fra Zvonimir Brusač, TOR. Fra Zvonimir je izložio odrednice identiteta Franjevačkog svjetovnog reda o čemu će biti govora i na Kongresu OFS-a i FRAMA-e koji se planira održati iduće godine. To predavanje bilo je uvod u radni dio kapitula, rad po skupinama. Rad po skupinama donio je mnoge ideje za pripremu Kongresa, ali i za formaciju u bratstvima. Dan je završio izvještajem po područjima i zajedništvom oko bratskog stola.

U nedjelju, 10. listopada je usvojen Izvještaj nacionalne ministre, Blagajnički izvještaj, Kalendar događanja OFS-a i FRAMA-e za 2022., Program rada za 2022. te Teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima u 2022. godini. Usvojene su i promjene u izboru delegata, odnosno zamjena delegata za područne i nacionalne kapitule. Sudionicima Kapitula izložen je i izvještaj o kumstvima tj. solidarnoj pomoći stradalima u potresu u Banovini.

Ono što je svakako obilježilo ovaj kapitul jest to što se održao nakon dvije godine zbog situacije s pandemijom. Područni su ministri izložili poteškoće ali i plodove koje je to razdoblje donijelo.

Tekst:https://ika.hkm.hr/novosti/redovni-nacionalni-kapitul-franjevackog-svjetovnog-reda/  (12. 10. 2021.)

Fotografije: Slaven Marodt, OFS