Šibenik: Proslava sv. Lovre

10. kolovoza 2021. svečano je proslavljena svetkovina sv. Lovre, zaštitnika Samostana sv. Lovre na Gorici u Šibeniku.

Za svetkovinu se pripremalo trodnevnicom. Svake večeri molila se Gospina krunica i molitve trodnevnice u čast sv. Lovre. Dvije večeri predvodio je fra Ante Vukušić, upravitelj samostana, a na uočnicu molitve je predvodio fra Josip Klarić, župni suradnik iz Gospe van Grada u Šibeniku. Tog dana Crkva je slavila blagdan sv. Tereze Benedikte od Križa (Edith Stein). Fra Josip je u svojoj propovijedi ocrtao lik i život te mučenice našeg doba, velike žene i obraćenice na kršćanstvo.

Na svetkovinu sv. Lovre ujutro i navečer slavljene su svete mise. Svečanu večernju misu predslavio je i propovijedao fra Jakov Begonja, župnik u Mirlović Zagori. Na početku je naglasio da ovaj tjedan slavimo mučenike Crkve. U ponedjeljak sv. Terezu Benediktu od Križa,  utorak sv. Lovru i u subotu sv.  Maksimilijana Mariju Kolbea. U propovijedi je istaknuo da Tertulijanova izreka „Krv mučenika, sjeme novih kršćana“ vrijedi i danas. Zatim je povezao mučenike prvih stoljeća Crkve (sv. Lovro) s današnjim mučenicima (sv. Tereza Benedikta od Križa i sv. Maksimilijan).

U koncelebraciji je bilo osam svećenika.  Crkva sv. Lovre bila je ispunjena vjernicima. Pjevao je crkveni zbor uz pratnju Rafaela Lovrića Caparina. Na kraju je fra Ante zahvalio svima, napose propovjedniku fra Jakovu i drugim svećenicima, te dobrim muževima i ženama koji su obnovili i obojali klupe. Nakon misnog slavlja održana je bratska večera za svećenike u Samostanu sv. Lovre.