Sindelfingen/Leonberg/Herrenberg: Proslavljena Gospa Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta

U Stuttgartu, Sindelfingenu, Herrenbergu i Leonbergu predstavljena je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Od dara za knjigu prikupljeno je 20.000 eura za karitativne potrebe i projekte u domovini.

Gospa Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta proslavljena je u nedjelju 26. rujna u hrvatskim katoličkim zajednicama Sindelfingen, Leonberg i Herrenberg. Svečano misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu, u crkvi sv. Ivana u Leonbergu i u crkvi sv. Josipa u Herrenbergu predvodio je bivši voditelj tih zajednica, a sada dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi München fra Marinko Vukman u zajedništvu s voditeljem zajednica fra Ivanom Škopljancem-Mačinom. Sve je na početku pozdravio fra Ivan, a potom je fra Marinko izmolio molitvu Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

U propovijedi je fra Marinko istaknuo kako blagdan Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta simbolizira sva svetišta diljem domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Ali, lik Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta stariji je od svih zavjetnih i čudotvornih Gospinih slika i kipova po svim našim crkvama. U najtežim godinama naše povijesti, u 9. stoljeću, taj je lik bio zaboravljen pod ruševinama u Biskupiji kod Knina po kojima su gazili tuđinski osvajači, a bio je znak da ne možemo propasti. Kad je otkriven, ponovno je oživjela pobožnost prema Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta te se u rujnu na poseban način slavi u mnogim našim župama. Danas želimo zahvaliti Gospi, Kristovoj majci i našoj majci, na Njezinoj prisutnosti u našem narodu i našim životima. Povijest našeg naroda povijest je štovanja Blažene Djevice Marije o čemu svjedoče brojne crkve, kapele, oltari, slike podignute u Njezinu čast u domovini. Naši pradjedovi osjećali su na razne načine zagovor Blažene Djevice Marije kojoj su se utjecali u raznim prigodama i u raznim situacijama. Ostali smo joj vjerni i u kasnijim stoljećima sve do danas. Bez Gospe i njezinih svetišta u kojima smo joj hodočastili ne bismo prebrodili poteškoće prošlosti. Došli smo i danas s molitvom da Gospa ostane s nama. Neka bude uz nas, uz naš narod i našu Crkvu, uz naše obitelji, djecu i mlade, uz bolesne i stare, uz roditelje i odgojitelje, medicinsko osoblje“, istaknuo je fra Marinko zaključivši propovijed molitvenim vapajem: „Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“

Na kraju sv. mise dr. Adolf Polegubić, urednik „Žive zajednice“, predstavio je knjigu „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Podsjetio je kako fra Marinko u hrvatskoj pastvi u Njemačkoj djeluje punih 40 godina: u HKM Stuttgart od 1981. do 2000., u HKZ Sindelfingen, Leonberg i Herrenberg od 2000. do 2010., u HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus od 2010. do 2017., a u HKŽ München od 2017. do danas. Ujedno valja podsjetiti kako je Općina Hrvace nedavno fra Marinku dodijelila nagradu za životno djelo. Knjiga je objavljena u nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu krajem srpnja 2021. Knjigu, na kojoj je u širem smislu surađivalo oko pedeset suradnika, uredili su mr. fra Šimun Markulin i dr. fra Ante Akrap s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Knjiga je tiskana na 480 stranica i monografski obrađuje život i djelo fra Marinka Vukmana, svećenika, redovnika, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Monografija je podijeljena u osam cjelina u kojima svoje radove donose brojni autori. Nakon predgovora slijedi prikaz fra Marinkovoga životnog puta, njegovo evangelizacijsko i karitativno djelovanje; obrazovne, kulturne, folklorne i sportske aktivnosti; opis komunikacijskih vještina i društvenog djelovanja. Kako je već istaknuto u prethodnim predstavljanjima knjige, u Zmijavcima (12. rujna), Hrvacama (18. rujna), Splitu (20. rujna) i u Zagrebu (22. rujna), svaka napisana riječ ističe divljenje, naklonost, ali i poštovanje prema fra Marinku – čovjeku i svećeniku velikog srca. „Istančan osjećaj za potrebe drugih oblikovao ga je kao ponizna, vesela i otvorena franjevca, stvorena posebno za traženje prijatelja, u potpunosti predana duhu dužnosti i rada na njivi Gospodnjoj. Uronjen u život svog vremena i svog naroda, svojom životnom pričom ispričanom kroz mozaik različitih tematskih cjelina, mnogima može poslužiti kao inspiracija u traženju vlastitoga životnog puta“, istaknuto je na predstavljanjima knjige.

Potom je fra Marinko kazao: „Prožimaju me osjećaji radosti i zahvalnosti kad vidim draga i poznata lica okupljena u ovako lijepom broju. Zahvalan sam ponajprije Bogu od kojeg nam dolazi svaki dar, majci Provinciji koja mi je povjerila već četrdeset godina službu dušobrižnika u Njemačkoj. Taj blagoslovljen i plodonosan život i rad djelomično je prikazan u ovoj knjizi. Želim istaknuti kako ovo nije knjiga o životu jednog fratra, nego naša zajednička povijest, povijest hrvatskog čovjeka u tuđini izloženog mnogim izazovima, koji je tražio i pronalazio utjehu u svojoj Crkvi i kod svojih svećenika. Ovo je zapravo povijest naših misija i misionara, časnih sestara, pastoralnih i socijalnih djelatnika koji su se trudili u onim teškim vremenima čuvati i vjerski i nacionalni identitet hrvatskog naroda, buditi nadu u bolje sutra i uskrsnuće države Hrvatske, koju smo, zahvaljujući dragom Bogu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, hrabrim hrvatskim braniteljima, kao i zajedništvu iseljene i domovinske Hrvatske i dočekali. Zahvalan sam svima onima koji su me poučavali, pratili, podržavali, bili potpora i ohrabrenje na postajama moga životnog puta. Zahvalan sam svim svojim pastoralnim suradnicama i suradnicima, posebno vjernicima u župama u kojima sam djelovao i još uvijek djelujem. A zahvalan sam i svim ljudima dobre volje koji su doprinijeli realizaciji ove knjige. Osobitu zahvalnost dugujem urednicima knjige, svojoj mlađoj braći, mr. fra Šimunu Markulinu i dr. fra Anti Akrapu. Zahvaljujem i autorima brojnih članaka, a njih je izravno preko trideset, koji su s ljubavlju pisali o trenucima koji su obilježili naše živote. Zahvaljujem i svima vama koji ćete knjigu uzeti, čitati, listati i podsjećati se nezaboravnih misnih slavlja, slavlja svetih sakramenata, duhovnih obnova, hodočašća, karitativnih i humanitarnih akcija, gostovanja brojnih svećenika, biskupa, sportaša, političara, koncerata, sportskih navijanja te mnoštva događaja koji su dijelom zapisani u ovoj knjizi s brojnim fotografijama na kojima će se i mnogi od vas prepoznati. Knjiga nije komercijalnog nego karitativnog karaktera – prilikom preuzimanja knjige možete dati svoj doprinos za karitativne svrhe“, istaknuo je fra Marinko. Tako je od dara za knjigu prikupljeno 20.000 eura za karitativne potrebe i projekte u domovini. Dan ranije, u subotu 25. rujna u večernjim satima, knjiga je predstavljena u crkvi sv. Hedwige u Stuttgartu – Möhringenu, a o njoj su govorili dr. Adolf Polegubić, Biserka Lukan, djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, i Stipe Puđa, novinar i urednik inozemnog izdanja „Večernjeg lista“, koji su i sami surađivali na knjizi. Predstavljanje je vodio dušobrižnik u HKZ bl. Alojzija Stepinca i HKM sv. Martina u Stuttgartu fra Filip Minica, a prigodnu riječ uputili su i fra Ivica Erceg, voditelj tih zajednica, te Jozo Ivić. U glazbenom dijelu nastupila je klapa HKZ Stuttgart – centar „Filiae Croatiae“ pod vodstvom Marije Thiel i Ane Lauc.

 

Adolf Polegubić

Foto: A. Polegubić i Fenix (Željko Cindrić)