Vukšić: Proslava sv. Mihovila

29. rujna u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću svečano je proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Vukšića. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta predvodio je fra Ivan Režić, magistar bogoslova iz Splita, u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem. Slavlje je uljepšao mješoviti crkveni zbor poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem mise.

Crkva na osobit način štuje arkanđela Mihaela (Mihovila). Mihael znači „tko je kao Bog“. Trostruka je uloga Mihaela: on je borac, molitelj i pratitelj. Arkanđeo Mihael borac je protiv Zloga, Sotone i njegovih zakulisnih igara, molitelj pred licem Božjim i pratilac ljudi. Stoga je tako važno prizivati ime arkanđela Mihaela, jer pali anđeo Sotona, u sebi podvojen, svom silinom želi ljude udaljiti i odvojiti od Boga, naštetiti njihovu fizičkom i duhovnom zdravlju i međuljudskim odnosima. Duša omamljena i zavedena Zlim lakše upada u različite vrste ovisnosti, psovke, bogohule, nemorala, prijevare, nepraštanja i klevete, ukratko, u sedam grijeha koji dušu malo-pomalo umrtvljuju. Svatko od nas pozvan je i poslan, poput arkanđela Mihaela, biti glas Božji na ovom svijetu. Kako bismo bili glas Božji koji se čuje, potrebno je uvjeriti se da „nitko nije kao Bog“, da ništa ne može zamijeniti Boga. Neka nas sve prati zagovor sv. Mihaela arkanđela da umijemo uvijek prepoznati zamke Zloga i ostati zauvijek povezani s Bogom, jedinom istinom i radošću života, istaknuo je fra Ivan Režić.

Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Ivanu na predivnoj propovjedi, kao i svim nazočnim vjernicima koji su uveličali slavlje svetkovine sv. Mihovila. Nakon misnog slavlja vjernici su  položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Poslije mise domaćini su zaigrali biračko kolo i zapjevali stare narodne pjesme, održavajući i obnavljajući tradiciju na taj način.

 

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane