Sinj: 10. obljetnica smrti fra Bernarda Dukića

U utorak 30. kolovoza 2022. obilježena je 10. obljetnica smrti fra Bernarda Dukića koji je preminuo 30. kolovoza 2012. godine u Samostanu Gospe Sinjske. Program obilježavanja fra Bernardove smrti započeo je u 18 sati molitvom na Franjevačkoj grobnici na groblju sv. Frane u Sinju. Molitvu odrješenja predvodio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske. Misnim slavljem u crkvi Gospe Sinjske u 19 sati predsjedao je don Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske fra Marinka Vukmana, dekana cetinskog dekanata i triljskog župnika don Stipe Ljubasa, inicijatora dana sjećanja fra Tomislava Dukića, voditelja HKM Düsseldorf. U slavlju su sudjelovala još dvadeset dvojica svećenika te rodbina i vjernici sinjske župe. Na početku misnog slavlja inicijator proslave i fra Bernardov sinovac fra Tomislav Dukić pozdravio je sve nazočne i kazao: „Spominjemo se smrti jednog čovjeka, vjernika, kršćanina i franjevca fra Bernarda Dukića koji je ostavio duboki trag u iseljeništvu među Hrvatima u Njemačkoj i Domovini. Ovo zborovanje zasigurno će pridonijeti da se još ozbiljnije istraži fra Bernardova duhovna i pastoralna ostavština.“ Preko mise pjevao je Mješoviti zbor Svetišta i Župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Predvoditelj slavlja u propovijedi je istakao fra Bernardov rad među Hrvatima u Njemačkoj, posebno istaknuvši dekret blagopokojnog kardinala Franje Kuharića kojim razrješuje fra Bernarda Dukića službe delegata Hrvatske inozemne pastve za Njemačku. „U dekretu kojim blagopokojni kardinala Franjo Kuharić 10. rujna 1997. godine razrješuje pokojnog fra Bernarda Dukića službe delegata Hrvatske inozemne pastve za Njemačku pažnju posebno privlače tople kardinalove zahvale i priznanje za sve što je fra Bernard činio tijekom 26 godina delegatske službe. Kardinal je odao priznanje fra Bernardu za najvažniju i nezamjenjivu ulogu u koordiniranju velikog i najuspješnijeg segmenta dušobrižništva za Hrvate izvan domovine kroz projekte: hrvatske vjeronaučne olimpijade, susreta hrvatske katoličke mladeži, festivala hrvatskog folklora, mjesečnika Živa zajednica, širenja Biblije, katekizma i druge vjerske literature, pjesmarice Slavimo Boga u nakladi (do tada) od gotovo 180.000 primjeraka.“ Govoreći o fra Bernardovom humanitarnom i pastoralnom radu za vrijeme Domovinskog rata, predvoditelj je kazao: „U dekretu kardinal je istaknuo i veliki fra Bernardov doprinos u prikupljanju pomoći za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu u teško vrijeme Domovinskog rata u kojemu je kao delegat koordinirao ogromnom humanitarnom pomoći. Gradio je posebne odnose s njemačkim i domovinskim Caritasom. Poseban doprinos i potporu dao je kroz uspostavu hrvatskih dopunskih škola kao i u informiranju hrvatskih i njemačkih medija o situaciji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Uzoriti kardinal u fra Bernardovom povratku u domovinu vidi znak nade „da se što prije i što veći broj naših ljudi vrati na pradjedovska ognjišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, kazao je don Tomislav te dodao, „Toj nadi se i mi danas pridružujemo uz lik Gospe Sinjske koja je svoj narod pratila i danas prati u raznim nedaćama, a osobito migracijama i seobama koje ni danas ne prestaju.“

Na završetku misnog slavlja prisutnima se obratio fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske. Posebne riječi zahvale uputio je predvoditelju misnog slavlja dr. don Tomislavu Markiću, provincijalu fra Marku Mrši, inicijatoru dana sjećanja fra Tomislavu Dukiću i obitelji pokojnog fra Bernarda. Fra Marinko je istakao da je fra Bernardov rad i danas vidljiv u inozemnoj pastvi u Njemačkoj te da iza njega ostaje svjedočanstvo čovjeka vjernika, jednostavnog redovnika koji je svojim gostoprimstvom i susretljivošću pokazivao otvorenost prema svima.