Darmstadt: Oproštaj od fra Ivana Čikare i uvođenje u službu fra Josipa Bebića

U nedjelju 4. rujna u crkvi sv. Fidelisa u Darmstadtu Hrvatska katolička zajednica Darmstadt oprostila se od svog župnika fra Ivana Čikare koji ju je vodio od 2019. godine, a u službu novog župnika uveden je fra Josip Bebić. Obojica su članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Svečano misno slavlje tim povodom predvodio je fra Josip Bebić, nakon što je dr. Christoph Klock, župnik u Župi sv. Ludwiga u Darmstadtu i dekan Dekanata Darmstadt, pročitao dekret biskupa Biskupije Mainz dr. Petera Kohlgrafa o njegovom imenovanju za župnika HKZ Darmstadt. Tako se fra Josip imenuje za župnika od 1. rujna 2022. do 1. rujna 2025. Fra Josip je pred župnim vijećem i okupljenom zajednicom prihvatio župnička prava i obveze, suradnju sa župnim vijećem i zajednicom, kao i župno vijeće i zajednica s njim. Potom je fra Josip zajedno s okupljenom zajednicom ispovjedio vjeru moleći Vjerovanje.

U suslavlju su bili dosadašnji župnik fra Ivan Čikara, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina i vlč. dr. Christoph Klock.

Fra Ivan Čikara nadahnuto je propovijedao te istaknuo, kao i nebrojeno puta tijekom vođenja zajednice, da je Bog ljubav i svatko tko ljubi Boga ostaje u Njegovoj ljubavi i po toj ljubavi donosi trajne plodove.

Na kraju misnog slavlja od fra Ivana se oprostila članica župnog vijeća Patricija Tufeković, a fra Josipu je poželjela puno radosti u njihovoj zajednici. Fra Ivanu je ujedno predana replika kipa sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je na fra Ivanovu inicijativu 2021. godine postavljen i blagoslovljen u crkvi sv. Fidelisa u kojoj se Hrvati katolici iz te zajednice okupljaju na središnjem misnom slavlju. I fra Josipu je predan prigodni dar. Zahvalu i čestitku, uz prigodne darove, uputili su i predsjednik župnog vijeća Mate Gabelica, referent za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u Biskupiji Mainz Johannes Brantzen, delegat vlč. Ivica Komadina i župnik njemačke Župe sv. Fidelisa vlč. Johannes Gans. Na kraju je zahvalnu riječ zajednici uputio fra Ivan Čikara koji se vraća u domovinu gdje će obnašati službu župnog vikara i duhovnika u sjemeništu u Sinju, zahvalivši svima na lijepim godinama provedenim u Darmstadtu. Fra Josip Bebić obećao je uz Božju pomoć i uz pomoć pastoralnog osoblja, župnog vijeća i članova zajednice uspješno djelovati na dobro Hrvata katolika u toj zajednici.

Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Frankfurtu na Majni Vedran Konjevod.

Katarina Mihaljević i Noah Medo animirali su misno slavlje pjesmom uz pratnju gitare.

U pastoralu u zajednici djeluju i pastoralne suradnice s. Damjana Damjanović i s. Anđela Milas, a tajnica je Marija Lovrić Holenda.

Fra Josip Bebić rodio se 2. lipnja 1948. u Metkoviću. Član je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Svečane zavjete položio je na La Verni u Italiji 17. rujna 1971. Za svećenika je zaređen u Imotskom 29. lipnja 1974. Djelovao je pastoralno u Ogorju, u njemačkoj župi u Eltvilleu, u Hrvatskoj katoličkoj misiji (HKM) Gießen, u HKM Köln, u njemačkoj Župi st. Georgen u Münchenu, u HKM Mainz. Od 2003. do kraja 2010. obnašao je službu delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj sa sjedištem u Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Frankfurtu na Majni. Od 2011. do 2014. obnašao je službu nacionalnog ravnatelja za Hrvate u inozemstvu. Od 2014. do 2019. bio je voditelj hrvatskih katoličkih zajednica sv. Franje Asiškog u Bietigheimu – Bissingenu, sv. Ilije Proroka u Illingenu i sv. Ante Padovanskog u Vaihingenu – Enzu. Od 2019. djelovao je u Samostanu Zaostrog. Od 1. rujna 2022. voditelj je HKM Darmstadt.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić