Sinj: 8. područno hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasaca i povijesnih postrojbi Gospi Sinjskoj

U petak 29. srpnja 2022. godine u Svetištu Gospe Sinjske održano je osmo područno hodočašće Hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasaca i povijesnih postrojbi. Na hodočašću su sudjelovali vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo, biskupski vikar Vojnog ordinarijata fra Frano Musić te ostali vojni i policijski kapelani. Među hodočasnicima bili su ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić i ostali službenici Ministarstva obrane i MUP-a. Ispred Hrvatske vojske na hodočašću su sudjelovali brigadir Darko Podrug, pukovnik Ivica Armanda te ostali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, članovi vatrogasne zajednice predvođeni glavnim vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem. Na hodočašću je sudjelovao i gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Slavlje je započelo u 10 sati procesijom iz samostanskog dvorišta, Glavičkom ulicom preko Trga kralja Tomislava do crkve Gospe Sinjske. U procesiji su se vijorile zastave postrojbi MORH-a i MUP-a, stjegovi vatrogasnih i povijesnih postrojbi, brojnih djelatnih postrojbi Oružanih snaga te braniteljskih udruga. Posebno su bila istaknuta četiri stijega: Republike Hrvatske, Svete Stolice, Vojnog ordinarijata i stijeg Čudotvorne Gospe Sinjske. Za vrijeme procesije svirao je Puhački orkestar Hrvatske vojske.

Nakon procesije uslijedilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao vojni biskup mons. Jure Bogdan uz koncelebraciju generalnog vikara don Marka Mede, gvardijana fra Marinka Vukmana i još devetnaestorice svećenika. Na početku misnog slavlja biskup Bogdan uputio je riječi pozdrava svim okupljenima, svećenicima, vojnicima, policajcima, vatrogascima, braniteljima, članovima povijesnih postrojbi te predstavnicima državnih i gradskih vlasti.

U homiliji o. biskup je istakao važnost uloge svetog Ivana apostola u Isusovom životu, a osobito je naglašena njegova definicija Boga: „Autor druge današnje poslanice je sveti Ivan koji ima bogato i dugo iskustvo života s Isusom i njegovom majkom. On je onaj učenik koji je ustrajao do kraja biti s Isusom i u najtežim trenucima njegova života. Ostao je s njim i na Golgoti sve do njegove smrti. Jedini je od apostola koji je umro naravnom smrću u dubokoj starosti. Svoje evanđelje i poslanice, kao i Apokalipsu, piše iz vlastitog iskustva duboke povezanosti s Isusom. On je sam svjedok događaja s Isusom. Ima također bogato iskustvo života mlade Crkve u židovskom okruženju, potom i u grčko-rimskom ambijentu i kulturi u Maloj Aziji, što je vidljivo u Djelima apostolskim. Svi njegovi tekstovi u Novom zavjetu, pisani po sjećanju, prožeti su dubokim iskustvom susreta sa živim Bogom u osobi Isusa Krista i poslije u vjeri. Sveti Ivan je propovjednik Boga ljubavi. U ovoj poslanici donosi kratku definiciju Boga, vjerojatno najkraću i najsavršeniju: Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu”. O. biskup posebno je naglasio važnost djelatne ljubavi u životu kršćana: „Kršćanstvo je, braćo i sestre, vjera ljubavi. Čovjek kršćanin je biće ljubavi. Ako li se u našem svakodnevnom ponašanju ne očituje Božja ljubav, onda smo loši kršćani. Dobro je, stoga, kad smo na hodočašću, kao što je ovo današnje, da ispitujemo vlastitu savjest pod ovim vidom: Koliko se Božja ljubav očituje u mome životu – u vlastitoj obitelji, prema bračnom drugu, prema vlastitoj djeci te u mome profesionalnom radu, prema osobama koje je providnost stavila na moj životni put u svakodnevnome profesionalnom djelovanju”. Za vrijeme misnog slavlja pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i klapa MUP-a Sveti Mihovil. Na završetku misnog slavlja gvardijan fra Marinko Vukman zahvalio je mons. Juri Bogdanu, ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću, glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini i ostalim službenicima Ministarstva obrane i MUP-a, gradonačelniku Sinja Miru Bulju, svim časnicima i dužnosnicima, vojnicima, policajcima i braniteljima. Nakon pozdravnih riječi o. gvardijana vojni biskup mons. Jure Bogdan pred Gospinim oltarom predvodio je Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.