Studenci: Slavlje sv. Ilije – zaštitnika župe

Ovogodišnje slavlje svetkovine sv. Ilije proroka, zaštitnika župe, započelo je trodnevnom duhovnom pripravom koju su redom predvodili fra Zoran Kutleša, fra Jakov Udovičić i don Joko Blažević. Prema Običajniku župe prva sveta misa na dan svetkovine slavljena je u 9 sati za domaćice koje su vrijedno pripremale objed za obitelji i goste, a ove ih je Iline bilo mnogo. Središnje misno slavlje u 10:30 predvodio je fra Kristian Stipanović, imotski dekan i gvardijan. Propovijedajući fra Kristian je podsjetio okupljene na Ilijin trijumf nad lažnim svećenicima na brdu Karmel u vrijeme vladavine kralja Ahaba i kraljice Izabele: Ilija je imao svoje slabosti, no Ilija nije izgubio vjeru. Ilija je zapravo ostao vjeran i zato je tako velik… Proroci nisu oni koji vide što će biti u budućnosti, nego su proroci oni koji govore u Božje ime i vide u svakodnevnom životu kako Bog djeluje. Biti prorok u današnjem vremenu znatno je drugačije nego u 8. st. prije Krista. No, i onda i danas prorok znači odazvati se Božjem pozivu i reći: „Gospodine, evo me“, u svakom segmentu života te biti vjeran u sitnim detaljima iz svakodnevnog života, što je najteže. Uz predvoditelja slavlja suslavili su fra Zoran Kutleša, fra Frano Laco, fra Nedjeljko Jukić, fra Nedjeljko Čarapić, fra Josip Sušić, fra Ante Buljan, don Marin Barišić ml., don Ratomir Vukorepa, don Augustin Radović, don Nikola Mikačić te našijenci fra Jakov Udovičić, fra Dinko Bošnjak, fra Ante Tonko Bilić i fra Ivan Udovičić. Svečano misno slavlje, kojem je prethodila tradicionalna procesija Centrom, uveličali su krizmanici koji su nosili kip sv. Ilije, mladi iz KUŠU Studa koji su animirali procesiju, ministranti, čitači i Mješoviti župni zbor pod ravnanjem Marija Cikojevića. Prije blagoslova i otpusta župnik fra Tomislav Brekalo zahvalio je braći svećenicima i svima koji su uveličali slavlje te ga učinili svečanim i dostojanstvenim, a posebno sakristanki, obitelji Luke Udovičića koja je darovala cvjetne aranžmane te djelatnicima i načelniku Općine Lovreć Petru Petričeviću. Bogoslov fra Mate Šakić je u ime svih župljana i duhovnih zvanja sa Studenaca zahvalio fra Kristijanu i uručio mu dar prigodom odlaska na novu službu u Split:
Oče gvardijane, dragi fra Kristiane, dopala me čast da Vam uime studenačke župe i duhovnih zvanja Studenaca izrečem zahvalu ne samo za današnji navještaj već za sve ono što ste učinili za našu župu za vrijeme Vaše službe u Imotskom, a posebno za vrijeme bolesti naših bivših župnika fra Danka i fra Zorana. Vašu pastirsku brigu i ljubav osjetili smo i u radosti i u žalosti, i za vrijeme velikih ilinskih žega i zimskih bura i snjegova. Uvijek ste nam bili pri ruci – uvijek srčano i radosno. Iako ćete uskoro preseliti u Split, opet ste Gospini – jednom zgodom kada sam išao s didom i babom na putovanje, baba bi na kraju molitve rekla:- Gospe Sinjska, moli za nas, Gospe od Anđela, čuvaj nas, a did bi joj na to uzvratio: „Baba, pa jedna je Gospa!“ Tako i Vas, neka Gospa od Anđela prati, a Gospa od Zdravlja čuva. Stoga ovaj dar – slika naše Gospe – nek’ Vam bude hvala i znak da ste i Vi nama Studenčanima za vazda u srcu i da ćemo se moliti zagovoru Gospe od Zdravlja da Vas dugo poživi i nadahnjuje u Vašem pozivu nama svima na radost. Pozdravljam Vas drevnim studenačkim pozdravom: „Kud god odili, Boga molili, opraštali i oproste primali, dobru se nadali, u srcu Hrvatsku nosili i vazda se veselili! Bog Vas blagoslovio!“

Nakon mise i u poslijepodnevnim satima nastavljen je kulturno-zabavni program 29. po redu “Studenačkog lita” čije ovogodišnje aktivnosti završavaju na svetkovinu sv. Roka – suzaštitnika studenačke župe. Opširnije o događajima na Facebook stranici Župe Studenci i www.studenci.hr.

Ljudevit Cikojević