Sinj (Brnaze): Proslava sv. Nikole Tavelića

U Župi Gospe Sinjske, u filijalnoj zajednici u Brnazama, u nedjelju 12. studenog 2023. proslavljen je sv. Nikola Tavelić, zaštitnik mjesta i zajednice. Ovogodišnja proslava Tavelićeva u Brnazama prvi put se održala u novoj svečevoj crkvi koja je blagoslovljena i stavljena u bogoslužje 1. svibnja 2023. Ove godine obilježava se i 50. godišnjica gradnje bogoslovnog prostora u Brnazama koji je služio kao crkva do početka izgradnje nove crkve, započete 11. studenog 2018. godine. Misno slavlje predvodio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Antonio Mravak, uz koncelebraciju ekonoma Provincije fra Borisa Čarića te župnog vikara i odgojitelja u Franjevačkom sjemeništu u Sinju fra Ivana Čikare.

U uvodu propovijedi fra Antonio je naglasio da je ovo prva proslava blagdana sv. Nikole Tavelića u novoj crkvi. Istaknuo je da se prva proslava Tavelića u Brnazama održala na blaženikov dan, 14. studenog 1969. godine, na mjesnom groblju u kapeli sv. Nikole biskupa te da je prvo slavlje predvodio tadašnji župnik fra Ivan Abrus. Gradnjom bogoslužnog prostora u Brnazama 1973. godine u mjesecu lipnju te iste godine osnovana je filijalna zajednica Župe Gospe Sinjske koja je posvećena sv. Nikoli Taveliću. Uz zagovor nebeskog zaštitnika i Čudotvorne Gospe Sinjske u vjeri se učvršćivala tek formirana zajednica.

Pastoralna skrb fratara Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Samostana Gospe Sinjske povezivala je narod u živu Crkvu. Kroz 50 godina zajednicu je posluživalo 10 fratara, svi su živi osim fra Mate Rakića koji je preminuo u crkvi u Brnazama u svibnju 1987. godine. Zauzetošću Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Samostana Gospe Sinjske, mještana i brojnih dobročinitelja Tavelićeva zajednica započela je pisati novu povijest izgradnjom i dovršetkom nove crkve.

„Svetu misu prikazujemo za sve dobročinitelje, a posebno za Brnažane koji nisu dočekali novu crkvu. Molimo da ih Gospodin po našoj molitvi primi u svoj mir u nebeskoj Crkvi“, kazao je u uvodu župnik.

Govoreći o redovničkom životu, predvoditelj slavlja istaknuo je da je život sv. Nikole bio obilježen misionarskim poslanjem u Bosni i Svetoj Zemlji. Opisujući mučeničku smrt sv. Nikole i njegove trojice subraće, naglasio je da je njihov misionarski rad bio nadahnut Kristovim riječima: „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, taj će ga spasiti“. Istaknuo je da su: „… u vrijeme Kurban Bajrama 1391. godine Nikola i njegova braća u Jeruzalemu pred Omarovom džamijom pozivali muslimane da prihvate Isusa Krista kao jedinog Spasitelja. Nakon kadijine presude bili su sasječeni, a njihovi zemaljski ostaci bačeni u vatru, a pepeo im je razasut kako ga kršćani ne bi kasnije posvetili kao mučeničke relikvije“.

U propovijedi predvoditelj je podsjetio vjernike na trenutak proglašenja svetim sv. Nikole Tavelića. „Bio je to događaj koji je probudio ponos i svijest u hrvatskom narodu, ističući da smo jedan od najstarijih kršćanskih naroda u Europi. Unatoč zabranama i kontrolama, mnogi Hrvati iz domovine i svijeta sudjelovali su na kanonizaciji Tavelića u Vatikanu 21. lipnja 1970. godine. Rimske novine Osservatore Romano zabilježile su da je to mnoštvo predstavljalo ‘jedno srce i jednu dušu, ujedinjeno u molitvi i oduševljenju’“. Citirajući novinsko izvješće, župnik je opisao taj dan u Vatikanu. „Svjedok tog događaja je zapisao: ‘U srcu Rima, u prvoj bazilici svijeta, zazvonio je zvučan hrvatski govor. (…) Papa je zatim ustao i izgovorio formulu kanonizacije. Buran pljesak i poklici uzdrmali su baziliku. Bio je to izljev stoljećima nagomilane težnje. Kao da se otvorilo Nebo da nam šapne riječ priznanja i divljenja. A mi smo to tako i shvatili. Jedan narod zahvaljivao je pljeskom i suzama Bogu i njegovu zamjeniku na zemlji. Jer smo, uz Božju slavu, doživjeli priznanje svoje davne punoljetnosti u Katoličkoj Crkvi“. Fra Antonio je istakao da sv. Nikola ne predstavlja prošlost; on je i danas put za hrvatski narod koji nas vodi Kristu. Kršćanski žar i ljubav bili su vidljivi u njegovom životu. U njegovu životu posebno su se isticale stožerne kreposti kršćanskog života: razboritost, jakost, pravednost i umjerenost. Crkvi i našem narodu hitno su potrebni neustrašivi i iskreni svjedoci cjelovite istine o zapovijedima i volji Božjoj.

„Koliki samo muškarci i žene – ne znamo im ni imena – služe na čast našem narodu, našoj Crkvi jer su jaki: jaki jer donose boljitak svom životu, svojoj obitelji, svom poslu, svojoj vjeri. Ta su naša braća i sestre sveci, sveci svakodnevice, sveci skriveni među nama: imaju dar jakosti da obave svoju dužnost kao ljudi, očevi, majke, braća, sestre”, kazao je fra Antonio.

Na kraju misnog slavlja župni vikar fra Ivan Čikara čestitao je mještanima i njihovim gostima nebeskog zaštitnika te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave sv. Nikole Tavelića. Slavlje su uveličali zborovi crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama pod ravnanjem Jelene Prolić i uz pomoć pastoralne suradnice s. Mirele Delonga. Za vrijeme svete mise pjevali su Mješoviti zbor, Zbor djece „Golubići mira“ i Zbor mladih. U sklopu crkve nalazi se i Dječji vrtić „Nikolino“ koji pohađaju djeca iz Brnaza i Sinja. Najmanji članovi Tavelićeve crkve u Brnazama izveli su prigodni recital u njegovu čast.

Za ovo slavlje vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju su predvodili župnik Hrvaca fra Perica Maslać, župnik Bitelića i Zasioka don Josip Bečić te župnik Župe Gale-Gljeva fra Luka Delić.