Sinj: Dan domovinske zahvalnosti i Dan duhovnih zvanja Cetinske krajine

Sinj, kao i čitava Hrvatska, svake godine 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tog dana prisjećamo se 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin. Započevši 4. kolovoza u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. 5. kolovoza točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Polaganjem vijenaca i molitvom odrješenja ispred spomenika poginulim braniteljima, kao i svetom misom kojom je predsjedao fra Ante Čovo, gvardijan, proslavljen je ovaj važni dan u Sinju.

Nerijetko se u župama s brojnim duhovnim zvanjima organizira i Dan duhovnih zvanja te župe. To je prilika da se barem jednom godišnje sastanu, zajednički slave svetu misu, porazgovaraju, razmijene iskustva i ostanu u bližem kontaktu. Cetinska krajina bogata je duhovnim zvanjima pa se već duže vrijeme organizira i susret svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine, a već par godina održava se upravo na Dan domovinske zahvalnosti. Zato ovom svetom misom zahvaljujemo svemogućem Bogu za dar domovine Hrvatske kao i za dar duhovnih zvanja, a molimo za bolju budućnost Hrvatske kao i za nova duhovna zvanja.

Tekst: fra Perica Maslać
Foto: fra Stipe Buljan