Sinj: Predstavljena fotomonografija „Zauvijek okrunjena“

U Sinju je predstavljena javnosti fotomonografija „Zauvijek okrunjena, Zapisi o Gospinim jubilejima“, koja na 400 stranica obrađuje tristotu obljetnicu slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). Predstavljanje je održano 3. kolovoza 2021. u Alkarskim dvorima, a kroz program je vodio gosp. Ivan Bota. Domaćin večeri bio je fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, a fotomonografiju predstavili su: don Josip Dukić, pročelnik Katedre crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, fra Petar Klapež, odgovorni urednik i župnik u HKŽ München, i fra Šimun Markulin, glavni urednik i asistent na Katedri moralnog bogoslovlja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Uz druge uzvanike i posjetitelje predstavljanju su nazočili fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, don Stipe Ljubas, triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata, fra Perica Maslać, župnik Župe Gospe Sinjske, s. Andrea Nazlić, provincijska predstojnica Provincije Presvetog Srca Isusova Školskih sestara franjevki, g. Miro Bulj, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Sinja, g. Petar Župić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja, dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva, akademik Anđelko Akrap, potpredsjednik Matice hrvatske, gđa Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice Grada Sinja, i gđa Kristina Križanac, bivša gradonačelnica Grada Sinja.

Program je započeo u 20 sati, a predstavljanje je bilo uživo prenošeno na Facebook stranici i YouTube kanalu „Gospa Sinjska“, gdje su korisnicima tih društvenih mreža dostupne i snimke s toga značajnog događaja koji se održao u sklopu „Dana Alke i Velike Gospe“. Okupljenima su se biranim riječima obratili i svoje pozdrave uputili provincijal fra Marko Mrše i gradonačelnik g. Miro Bulj, koji je srdačno zahvalio franjevcima iz Franjevačkog samostana Gospe Sinjske što su Sinju i Cetinskoj krajini darovali reprezentativno djelo koje, prema njegovim riječima, ima i mnogo šire, nacionalno, značenje, budući da je lik Čudotvorne Gospe Sinjske vrlo prisutan kod Hrvata diljem Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine. Provincijalov pozdrav donosimo u prilogu. Nakon pozdravnih riječi nastupila je Klapa Sinj s pjesmom „Zdravo Marijo“, što je bio svojevrsni molitveni uvod u samo predstavljanje.

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić na početku svog izlaganja čestitao je Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, samostanu u Sinju i glavnom uredniku fra Šimunu Markulinu, koji su pokrenuli „velebni projekt“ i doveli ga do kraja. Izlagao je o odnosu naroda Cetinske krajine prema važnim obljetnicama i onom što se nakon toga događalo. U pamćenju ljudi ostalo je nekoliko važnih godina – 1887. (dvjesto godina od doseljenja naroda iz Bosne i Hercegovine i poljičkog kraja), 1918. (završetak Prvoga svjetskog rata), 1945. (završetak Drugoga svjetskog rata) i 1995. (završetak Domovinskog rata). Ali 1715. godina zasjenila je sve prethodno navedene godine, jer je te godine puk doživio oslobođenje od osmanlijskih osvajača te su mnogobrojne obitelji nastavile normalno živjeti na mletačkom teritoriju u današnjoj Cetinskoj krajini. Predstavljač je potom usporedio društveno-političke okolnosti između dviju proslava: 250 godina od oslobođenja (1715. – 1965.) i 300 godina od obrane sinjske Tvrđave (1715. – 2015.), naglasivši da je proslava iz 2015. bila obilježena u demokratskom ozračju, u zajedništvu Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva. Zajedništvo je urodilo velikim projektima (2008. – 2015.), koji su sabrani i predstavljeni u fotomonografiji „Zauvijek okrunjena“. Nadalje, podsjetio je da je fra Ivan Marković napisao „Sinj i njegovo slavlje“ (1887.), a fra Josip Soldo i fra Jeronim Šetka uredili su „Sinjsku spomenicu“ (1965.). Za razliku od ta dva djela, „Zauvijek okrunjena“ (2020.) detaljno popisuje i opisuje projekte koji su se događali na crkvenoj i gradskoj razini uoči i tijekom jubilarnih slavlja 2015. i 2016. godine. Kako vrijeme bude prolazilo, ona će imati sve veću dokumentarnu vrijednost. Sve do sada učinjeno, podsjetio je, vezano je uz 1715., kada su malobrojni kršćanski branitelji obranili sinjsku Tvrđavu pred nadmoćnom osmanlijskom vojskom. Vojnici su duboko vjerovali u „čudotvornu pomoć“ nebeske Majke, što je zabilježio i sam zapovjednik Tvrđave, sinjski providur Zorzi Balbi. Zaključno je zahvalio Stvoritelju, koji i po „krivim linijama piše našu povijest“ te istakao da naše različitosti može povezati Gospina i Božja ruka. Fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ zapravo je naša velika zahvala ljudima koji su branili sinjsku Tvrđavu 1715. i koji su branili slobodu koju danas baštinimo, završio je svoje izlaganje don Josip.

Fra Petar Klapež istaknuo je da slavlje svakog crkvenog jubileja u sebi sadrži tri važna elementa: zahvalnost, ponos i odgovornost. Ti su se elementi snažno prožimali u proslavama iz 2015. i 2016. i bili su vidljivi ne samo u slavlju tristote obljetnice slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor i tristote obljetnice krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske, već i na proslavi jubilarne Alke 2015. godine. Potom je istakao i opisao važnije projekte koji su realizirani tijekom jubilarnih slavlja, a i sam je sudjelovao u njihovom ostvarenju, budući da je bio sinjski gvardijan od 2012. do 2019.

Mr. sc. Šimun Markulin govorio je o tijeku nastanka fotomonografije, kao i o samom sadržaju, a njegovo izlaganje donosimo u prilogu. Nakon predstavljanja Klapa Sinj izvela je drugu pjesmu, poznatu „Gospe Sinjska, majko Rame“. Zahvalivši klapi, moderator programa pozvao je gvardijana fra Antu da se obrati prisutnima. Gvardijan je istaknuo da je potrebno biti zahvalan Bogu i ljudima i da tek zahvalnost čini naš život bogatim, a i život je snošljiviji među ljudima koji zahvaljuju jedni drugima. U tom kontekstu zahvalio je za „čudo po djelima ljudskih ruku“ koje je predstavljeno, posebno spomenuvši: fra Joška Kodžomana, bivšeg provincijala, i fra Petra Klapeža, bivšeg gvardijana; fra Šimuna Markulina, glavnog urednika; fotografe i institucije koji su darovali svoje fotografije; Turističku zajednicu Grada Sinja; Viteško alkarsko društvo; Grad Sinj i bivšu gradonačelnicu Križanac; Muzej Alke i direktora Borisa Filipovića Grčića; stručne suradnike i fratre koji su pomagali savjetima; akademskom slikaru Ivanu Grgatu; članovima uredničkog vijeća (fra Filip Budić, fra Perica Maslać, fra Antonio Mravak i Monika Vrgoč); Ninu Tociglu, grafičkom uredniku; Jakovu Borkoviću; direktorici Hit radija Tatjani Čović; Klapi Sinj i maestru Mojimiru Čačiji te odgovornima iz Agencije za komercijalnu djelatnost (direktor Jure Sertić, direktorica prodaje Adela Jelinek Bišćan i Marina Žuljević). Upravitelj Svetišta Gospe Sinjske zahvalio je i svim prisutnima koje je pozvao na domjenak u restoran unutar Alkarskih dvora.

Voditelj programa Ivan Bota pozvao je prisutne da uzmu fotomonografiju po promotivnoj cijeni, a prikupljena novčana sredstva bit će usmjerena za pokrivanje troškova nabave i postavljanja nove rasvjete u crkvi Gospe Sinjske. Program predstavljanja trajao je 1,15 h, a druženje je nastavljeno uz domjenak.

YouTube snimka prijenosa – link: https://www.youtube.com/watch?v=7f9E0rErlw8


Fra Marko Mrše, provincijal

Poštovani sudionici ovoga kulturnog događaja!

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što vas kao redovnički poglavar mogu pozdraviti uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja pod čijim su okriljem generacije fratara ovoga drevnog i poviješću bremenitog samostana ovdje u Sinju ostavljale svoje tragove, bile svjedoci vjere u Boga i Njegovu Majku, vodili povjereni mu narod putem vjere i ćudoređa, bili pronositelji vjere i kulture ovog kraja.

Predstavljanje knjige, bez obzira na sadržaj i tematiku, odraz je i plod ljudskog znanja, ljudskog duha, ali svakako i kulturni događaj, a u ovom slučaju i vjerski događaj, događaj koji nas, složit ćete se, nadahnjuje, veseli i oplemenjuje.

Večeras će biti predstavljena knjiga znakovita naslova „Zauvijek okrunjena“ – (In perpetuum coronata triumphat), a koji je uzet s natpisa prigodom krunidbe Gospine slike, a koju je obavio nadbiskup Stjepan II. Cupilli 22. rujna 1716. na sinjskoj tvrđavi.

U ovoj knjizi ukoričena je istina, istina ne samo o opisanim povijesnim događajima koji su pratili narod ovoga kraja, a i šire, nego nadasve istina koja je u srži bića ovog naroda, a to je vjera u Boga, vjera u Isusa Krista, vjera u zagovor Blažene Djevice Marije i osobita pobožnost prema Njoj.

S druge strane, između korica ove svečano opremljene i lijepo uređene knjige, u riječima i slikama na trajan spomen ostavljamo naraštajima svjedočanstvo vjere i života te samo dio duhovnog bogatstva i duhovnih plodova koje je vjerni puk Božji molio i izmolio tijekom stoljeća, a koji se milosni darovi od Boga dani ne prestaju razlijevati sve do naših dana.

Stoga ova knjiga nije samo spomen na važne povijesne događaje koji su u njoj opisani, nego je i svjedočanstvo bogatih duhovnih događanja koji su u vjerskom i vjerničkom smislu obilježili ne samo lijepu nam Cetinsku krajinu, nego i puno šire te koji su povezani s likom „Zauvijek Okrunjene“ pred čijim će likom vjerni narod i dalje tražiti utjehu i zagovor kroz svoj životni hod.

Ova knjiga je spomen i uspomena, no uvjeren sam da je i smjerokaz djelovanja naše Provincije, na poseban način franjevaca ovog samostana koji nastavljaju djelovati na planu širenja Marijine slave, u okvirima Njezine uloge u povijesti spasenja, čije je središte i ishodište Uskrsli Krist.

Na kraju zahvaljujem i čestitam na ovome lijepom uspjehu svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u rađanju ove monografije, poglavito glavnom uredniku, uredničkom vijeću i stručnim suradnicima.

Neka ova knjiga bude trajni spomen, ali i nadahnuće za daljnje korake u životu vjere, u pobožnosti prema Isusovoj Majci. Živjeli!


Fra Šimun Markulin, glavni urednik

Srdačan pozdrav svima vama koji ste večeras u Alkarskim dvorima, kao i onima koji nas prate na Facebooku i YouTubeu.

Štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske 1965. proslavili su 250 godina od slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor, a u spomen te proslave fra Josip Soldo i fra Jeronim Šetka uredili su „Sinjsku spomenicu“. Danas javnosti predstavljamo fotomonografiju „Zauvijek okrunjena“ koja je zapis o proslavama dvaju jubilarnih slavlja – tristote obljetnice slavne obrane Sinja i tristote obljetnice krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske. Već je u Odluci Hrvatskog sabora od 20. siječnja 2009. istaknuto da je jubilarna proslava slavne obrane od „nacionalnog značenja“ pa s pravom napisa kardinal Vinko Puljić da će ovo izdanje „čuvati pamćenje za buduća pokoljenja“. Kratko ću predstaviti tijek nastanka i sadržaj same fotomonografije.

Rad na knjizi započeo je krajem 2018., kada me je tadašnji sinjski gvardijan fra Petar Klapež zamolio da budem urednik jubilarnog izdanja. Prihvatio sam, a tada nisam mogao niti zamisliti koliko me posla čeka. Ubrzo je održan prvi sastanak na kojem je sudjelovao gvardijan fra Petar, župnik fra Perica Maslać, tadašnji samostanski ekonom fra Filip Budić i ja. Dogovorili smo tog 10. prosinca glavne stvari za izdanje koje danas predstavljamo. Odlučili smo da ćemo tiskati fotomonografiju, znajući da je fotografija najmoćnije sredstvo komunikacije. Rečeno je već tada da će knjiga biti tiskana u nakladi Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, što je značilo da će franjevci iz sinjskog samostana morati izdvojiti značajna novčana sredstva kako bi knjiga ugledala svjetlo dana. Siguran sam da će javnost prepoznati da smo na taj način još jednom odgovorili na jedno od naših važnih poslanja – biti vrsni obrazovni i kulturni djelatnici, zauzeti promotori hrvatske baštine i pisane riječi… Bilo je jasno da buduće izdanje treba obraditi dva jubilarna slavlja iz 2015. i 2016., a odlučili smo da u knjizi bude obuhvaćena i sedmogodišnja priprava, koja je započela 2008. godine. Vodeći se latinskom sine ira et studio, bili smo spremni predstaviti mnogobrojne projekte i slavlja koji su bili plod suradnje triju institucija: Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Viteškog alkarskog društva i Grada Sinja. Planove s prvog sastanka ubrzo je potvrdio i samostanski kapitul, a svoju podršku započetom projektu više puta izrazio je i fra Joško Kodžoman, tadašnji provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Vjerujem da smo uspjeli u zacrtanim planovima s prvog sastanka, ali i mnogo više od toga.

Pristupio sam istraživanju arhivske građe i prikupljanju potrebnih materijala, kao i samoj sistematizacija prikupljene građe. Samostanska i župna arhiva nije sadržavala dovoljno fotografskog materijala, pa sam za pomoć zamolio profesionalne fotografe i institucije koji su se rado odazvali. Srdačno zahvaljujem za svaku darovanu fotografiju. Nismo sve fotografije dobili iz arhivâ, nešto je trebalo i posebno fotografirati za buduću knjigu. Prikupljanje i sistematizacija fotografskog materijala bio je uistinu zahtjevan posao, a tijekom 18 mjeseci pregledao sam gotovo 260 tisuća fotografija. U tom razdoblju putovao sam na različite kontinente i radio na izboru fotografija pa volim reći da je knjiga nastajala u Europi, Americi i Australiji. Osim toga, rado i ovdje ističem da izabrane fotografije govore tisuću riječi, pričaju priču na svim jezicima svijeta i svakom čitatelju čine prepoznatljivim sinjsko svetište.

Nakon što su tekstualni i fotografski materijali bili pripremljeni, pristupilo se grafičkom oblikovanju i pripremi, što je profesionalno uradio Nino Tocigl. Marljivo smo radili i ni u jednom trenutku nismo spuštali visoko postavljene kriterije. Zahvaljujem mu što je bio vrlo dobar suradnik i smatram da je ova reprezentativna fotomonografija plod našega zajedničkog rada, koji je bio podosta uvjetovan pandemijom koronvirusa. Ali na tom putu nismo bili sami – svojim savjetima pomagali su mnogobrojni stručnjaci i predstavnici različitih institucija, a moja je dužnost da večeras istaknem i zahvalim tolikim fratrima koji su rado odgovarali na moje upite i davali kvalitetne savjete i tumačenja. Malo-pomalo rađalo se velebno djelo, a siguran sam da je među nama večeras barem 10-ak ljudi koji su svako nekoliko tjedana na svoja računala dobivali prijelom knjige i koji su izravno sudjelovali u nastanku fotomonografije. U tom dijelu osobito ističem članove uredničkog vijeća, kao i bivšeg gvardijana fra Petra i aktualnog fra Antu Čovu. Pažljivo brojeći i zbrajajući dolazim do brojke koja uistinu zadivljuje – ukupno je oko 60 ljudi, izravno ili neizravno, radilo na nastavku fotomonografije „Zauvijek okrunjena“. I konačno, iz zagrebačke Agencije za komercijalnu djelatnost isporučili su 1. travnja 2021. franjevačkom samostanu u Sinju 1000 komada koji će malo-pomalo pronalaziti put do svog čitateljstva. Vjerujem da će čitatelji, kako vrijeme bude odmicalo, sve više cijeniti ovo izdanje, budući da ono prikazuje ne samo povijest jednog Grada i Svetišta, već predstavlja sve ono što smo i kako smo živjeli u određenomu povijesnom razdoblju – predstavlja dušu ljudi Cetinskog kraja.

Knjižni blok, ukrašen zlatorezom, sadrži 400 stranica koje su raspoređene u 6 poglavlja, a središnje poglavlje kroz fotografije i tekstualne natuknice obrađuje vremensko razdoblje od 3. kolovoza 2008. do 4. prosinca 2016. godine.

Nakon uvodnih riječi glavnog urednika slijedi prikaz osnovnih povijesnih podataka o prvoj franjevačkoj nazočnost u Sinju, dolasku fratara i Slike iz Rame, Sinjskom ratu, krunjenju Slike, samostanu i samostanskoj crkvi, župnoj zajednici i rađanju Svetišta Gospe Sinjske, koje je danas jedno od najvećih marijanskih svetišta u hrvatskom narodu. Čitateljima potom pozdravne riječi upućuju: mons. Marin Barišić, fra Joško Kodžoman, fra Marko Mrše, fra Petar Klapež, fra Ante Čovo, gđa Kristina Križanac i dr. Stipe Jukić.

Slijede „Zapisi o Gospinim jubilejima“ – to je središnje poglavlje i opsegom najveće, a tematski je podijeljeno na 3 cjeline: 1) Sedam godina priprave (2008. – 2014.); 2) Tristota obljetnica slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor (2015.); 3) Tristota obljetnica krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (2016.). Te 3 cjeline sadržavaju 355 lakiranih fotografija s pripadajućim legendama, odnosno 155 tekstualnih natuknica ili citata s pripadajućim datumima.

U srcu fotomonografije središnje je slavlje tristote obljetnice slavne obrane Sinja, kojim je 15. kolovoza 2015. predsjedao kardinal Josip Bozanić, posebni izaslanik pape Franje. Nedugo nakon toga otvoreno je slavlje drugog jubileja u čast Gospe – tristota obljetnica krunjenja. Središnja proslava bila je 25. rujna 2016., a slavlje je tog dana u živom duhovnom središtu Splitsko-makarske nadbiskupije predvodio nadbiskup metropolit Marin Barišić.

Dodaci fotomonografije donose različite popise i tablične prikaze, kao i detaljne opise triju slavlja koja su predvodili kardinal Vinko Puljić, kardinal Bozanić i nadbiskup Barišić. U tom dijelu nalazimo i pismo pape Franje koji ističe da je „veoma obradovan ljepotom marijanske pobožnosti, koja se njeguje u Svetištu Blažene Djevice Marije u Sinju“; kao i homilije trojice predvoditelja slavljâ te pismo generalnog ministra Reda manje braće. Valja istaknuti i popis gvardijana (1687. – 2020.), kao i popis franjevaca pokopanih u Sinju i sinjskom samostanskom okružju (1735. – 2020.). Potom slijede sažeci na 3 svjetska jezika te popis izvora i literature.

U središtu povijesnih događaja iz 1715. i 1716. duboko je iskustvo vjere, vjere u blizinu Majke od Milosti. Sinjski providur Zorzi Balbi to i potvrđuje u svom izvještaju iz 30. kolovoza 1715., pišući da su kršćanski branitelji Tvrđave predali Gospi svoja srca „u znak zahvalnosti za njezinu čudotvornu pomoć i zaštitu“. I mi večeras nastavljamo ispisivati sinjsku spomenicu te predajemo svim štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske i njezinim hodočasnicima ovu fotomonografiju kao znak zahvalnosti i pobožnosti, memento istine i dragocjeni zapis o jubilarnim slavljima u čast Majke Božje.

Zahvaljujem za vašu pozornost.