Sinj: Devetnica

U najvećem marijanskom svetištu u južnoj Hrvatskoj u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske završio je prvi dio devetnice Velikoj Gospi. Brojni vjernici ovih dana hodočastili su u Gospino svetište u Sinju, bilo automobilima ili pješice. Devetnica Velikoj Gospi počela je u petak 6. kolovoza 2022., a prva tri dana devetnicom je predsjedao fra Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Drugim dijelom devetnice od 9. do 11. kolovoza predsjedao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a trećim dijelom devetnice od 12. do 14. kolovoza predsjedao je don Mihovil Kurkut.

U četvrtak 11. kolovoza Gospi Sinjskoj hodočastili su vjernici filijalne zajednica Župe Gospe Sinjske iz Karakašice i Suhača. Misnim slavljem u 7 sati predsjedao je međugorski župnik fra Marinko Šakota uz koncelebraciju fra Mladena Marića, fra Ante Čove, fra Stjepana Čove, fra Šimuna Čove, fra Siniše Balajića i fra Domagoja Runje. U 9 sati Gospi su hodočastili vjernici iz Graba, Jabuke, Velića, Rude, Vrpolja, Čačvine i Kaštel Starog – Raduna. Prešavši više od 40 kilometara u Svetište su hodočastili i vjernici iz Šibenika iz Župe Meterize sa župnikom fra Antom Bešlićem. Svi oni stigli su s istim ciljem – ispuniti zavjet, ispovjediti se i zamoliti Gospin zagovor kod božanskog Sina. Euharistijskim slavljem predsjedao je župnik Župe sv. Jakova apostola – Međugorje fra Marinko Šakota. Koncelebrirali su svećenici iz spomenutih mjesta: don Boris Vukasović, don Mate Škaričić, don Marin Matijaca, don Ivan Ujević, don Branimir Projić, don Gabrijel Kamber, fra Luka Delić, fra Božo Gulić i fra Ante Bešlić. U homiliji je fra Marinko istaknuo da kao i kod slučaja trsa i loze i mi možemo opstati samo ako se povežemo s Isusom Kristom. Ta povezanost nikako nije moguća ako ne molimo, ako ne volimo druge ljude i ne praštamo. Fra Marinko posebno naglašava da vjerovati u Boga i imati odnos s Bogom nisu istoznačnice. Imati odnos s Bogom znači vjerovati Bogu i uzdati se u Njega kroz sve dane života svojega.

Svakog dana tijekom devetnice hodočasnici su u Svetištu imali prigodu za svetu ispovijed od 5:30 do 12 i od 17:30 do 20 sati. Prva sveta misa „zornica“ slavila se u 6 sati, u 7 sati u Svetište hodočastili su vjernici filijalnih zajednica Župe Gospe Sinjske, a u 9 sati vjernici iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Cetinskog dekanata kao i iz drugih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U 18:15 započeo je večernji program pobožnošću krunice, pjevanjem Gospinih litanija i molitvom devetnice.

Proslava Velike Gospe u Sinju održavala se pod geslom: „Gospe, čuvaj obitelji naše!“ Na vigiliju Velikoj Gospi u nedjelju 14. kolovoza u 18 sati na Trgu doktora Franje Tuđmana u Sinju središnjim slavljem predsjedao je nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Na svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza, nakon dvije godine slika Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji krenula je ulicama grada. Središnjim slavljem u 11 sati predsjedao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša. Večernjom misom na svetkovinu Velike Gospe predsjedao je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. U utorak 16. kolovoza u 7 sati na tvrđavi Grad, gdje se po Gospinom zagovoru 1715. godine dogodilo čudo i pobjeda nad Osmanlijama, slavljena je sveta misa zahvalnica za sve izmoljene i primljene milosti po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske.

Prijenos uživo euharistijskih slavlja iz Svetišta Gospe Sinjske tijekom devetnice, na vigiliju i svetkovinu Velike Gospe prenosio je Laudato tv, Facebook stranica i YouTube kanal Gospa Sinjska.