Sinj: Početak devetnice

Misom zornicom u 6 sati koju je predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu Gospe Sinjske. U propovijedi  fra Antonio je naglasio da nas Gospa na blagdan Preobraženja Gospodinova poziva da i mi u svome vjerničkom životu sve činimo da budemo preobraženi. Za put preobraženja potrebno je uspinjanje prema gorama našeg života gdje možemo pronaći Krista. Za vjernike to je sakramentalni život, osobito sakrament pomirenja i euharistije. Na kraju je zaželio da svi po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske dožive milost preobraženja u svom životu.

 U 7 sati Gospi su hodočastili župljani iz filijalne zajednice sv. Ivana iz Glavica. U ranim jutarnjim satima vjernici su pješice od mjesne crkve svetog Ivana apostola krenuli u molitvi prema Svetištu Gospe Sinjske predvođeni župnim vikarom u Župi Gospe Sinjske za zajednicu u Glavicama fra Tonijem Šimunovićem-Erpušinom. Dolaskom u Svetište hodočasnici su pristupili sakramentu pomirenja. U 7 sati, uz svečano slavljenje zvona sa zvonika Gospe Sinjske, počela je procesija samostanskim dvorištem i euharistijsko slavlje kojim je presjedao fra Ante Vučković uz koncelebraciju mjesnih franjevaca fra Eugena Poljaka, fra Mira Modrića, fra Danijela Stipanovića i župnog vikara fra Tonija Šimunovića-Erpušine.

Čudotvornoj Gospi Sinjskoj u 9 sati hodočastili su vjernici iz Župe sv. Luke – Otok i filijalne zajednice sv. Roka – Udovičići.  Brojni vjernici pješačili su od župne crkve preko Sinjskog polja do Sinja. Uz župljane na euharistijskom slavlju bila su brojna duhovna zvanja, časne sestre i franjevci iz otočke župe: župnik fra Nikica Ajdučić, pastoralni pomoćnik u Župi Otok fra Duško Moro, fra Bože Norac-Kljajo, fra Ivan Norac-Kljajo, fra Frano Pupić-Bakrač, fra Duško Botica, fra Jakov Viro, fra Filip Milanović-Litre, fra Neven Pavlinušić, fra Frano Milanović-Litre, fra Ivica Erceg, fra Lukica Vojković, fra Toni Šimunović-Erpušina i bogoslov fra Ante Mioč.  Kao i svake godine Otočani i Udovičani obnovili su posvetu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj da budu uvijek vjerni Kristu po uzoru na svoje časne pretke.

Večernji program devetnice počeo je u 18:15 pobožnošću krunice, pjevanjem Gospinih litanija i molitvom devetnice. U 19 sati euharistijskim slavljem predsjedao je fra Ante Vučković koji je u homiliji naglasio važnost susreta sa živim Bogom koji se najčešće događa tijekom molitve. U trenucima kad se mi jadamo, Bog nas sluša. Osim što sluša, Bog i govori, jasno i precizno, samo trebamo osluškivati, biti otvorena srca i dobit ćemo odgovore na sve što nas tišti. Susret s Bogom, naglašava fra Ante, traje relativno kratko, ali ostavlja cjeloživotni trag na nama, načinu na koji živimo i mislimo. Ta preobrazba u našim životima nije nešto što se može skrivati, naše misli i osjećaji najlakše se vide na licu. Upravo zato je i Isusovo lice doživjelo preobraženje na brdu Tabor, počelo je sijati Božjom prisutnošću.

Proslava Velike Gospe u Sinju održava se pod geslom: „Gospe, čuvaj obitelji naše!“ Na vigiliju Velikoj Gospi u 18 sati na Trgu doktora Franje Tuđmana u Sinju središnjim slavljem predsjedat će nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Na svetkovinu Velike Gospe nakon dvije godine slika Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji će krenuti ulicama grada. Središnjim slavljem u 11 sati predsjedat će prvi put splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša. Večernjom misom na svetkovinu Velike Gospe predsjedat će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Euharistijska slavlja iz Svetišta Gospe Sinjske tijekom devetnice, na uočnicu i svetkovinu Velike Gospe prenosit će uživo Laudato TV, Facebook stranica i YouTube kanal Gospa Sinjska.