Sinj: Duhovna obnova

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske od 6. do 8. listopada održana je duhovna obnova za župljane i štovatelje Čudotvorne Gospe Sinjske. Voditelj duhovne obnove bio je fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor. Tema duhovne obnove bila je fatimska poruka koju je Blažena Djevica Marija uputila Crkvi i svijetu: „Moje će srce na kraju trijumfirati“.

Prvi dan

Duhovna obnova počela je u petak 6. listopada cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem povodom prvog petka mjeseca listopada, Velike devetnice u čast Presvetog Srca Isusova, koja je počela u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Duhovni program počeo je u 17 sati molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom koju je predvodio fra Ivan s posebnim nakanama za vjernike u duhovnim i tjelesnim potrebama. Nakon klanjanja počela je pobožnost krunice. Između svakog otajstva predvoditelj duhovne obnove održao je kratku meditaciju. Prije euharistijskog slavlja mnogi vjernici pristupili su sakramentu svete ispovijedi. Euharistijsko slavlje počelo je u 18 sati. Uz fra Ivana u slavlju je koncelebrirao gvardijan fra Marinko Vukman. U propovijedi fra Ivan je istakao važnost Božje Riječi u životu čovjeka. „Riječ donosi život i svjetlo. Božja Riječ može donijeti promjenu srca, odnosno obraćenje.“ Govoreći o važnosti Marije u životu vjernika, fra Ivan je pozvao prisutne da mole krunicu, jer je ona „evanđelje za malene“. Molitvom krunice po Mariji možemo upoznati život i ljubav njezinog Sina Isusa. „Neka se ove dane po Marijinom zagovoru dogodi duhovna obnova našeg života”, poručio je fra Ivan.

Drugi dan

U subotu 7. listopada, na spomendan Gospe od Krunice, održan je drugi dan duhovne obnove. U svetište su hodočastili vjernici Makarskog primorja sa svećenicima i župnicima makarskog dekanata kao i druge hodočasničke skupine iz župa Bibinje, Ražine i branitelji iz Vukovarsko-srijemske županije.

Molitveni program počeo je duhovnim nagovorom u 9:30. Fra Ivan je u nagovoru približio ulogu Marije u povijesti spasenja s posebnim naglaskom na fatimske poruke. „Marija je u svojim porukama ukazala na zlo ideologija koje su pokrenule ratove i unijele duh bezbožnosti. Ona nas želi zaštiti i dovesti do Božjeg milosrđa, a Božje milosrđe susrećemo na poseban način u Gospinim svetištima kroz sakrament Pomirenja i Euharistije. Živeći iskustvo Božjega milosrđa, osjećamo i snagu Marijinih riječi ‘Moje će srce na kraju trijumfirati’”, kazao je fra Ivan.

Nakon nagovora održano je euharistijsko slavlje kojem je prethodila procesija. Slavljem je predsjedao fra Ivan uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana, a koncelebrirali su umirovljeni profesor fra Gabrijel Jurišić, don Jure Lovrinčević, župnik Župe sv. Marka u Makarskoj, župni vikar don Ivan Mamić, fra Ivan Vuletić, pastoralni pomoćnik u Župi Bast-Baška Voda i profesor na KBF u Splitu, fra Stipe Bešlić, župnik Župe Tučepi, i don Ivan Kovačević, župnik Župe Brela.

Treći dan

Trećeg dana duhovne obnove, u nedjelju 8. listopada, fra Ivan je predsjedao svetom misom zahvalnicom. U propovijedi je pozvao vjernike da budu odgovorni čuvari „svog vinograda“. „Evanđelje nas poziva da čuvamo i pazimo jedni druge. Tako će se Isusove riječi ‘Nisam došao da budem služen, nego da služim’ ostvariti i u našem životu“, kazao je fra Ivan.

Prva dva dana duhovne obnove slavlja su pjesmom animirali članovi Zajednice Dobar Pastir u Sinju, a trećeg dana Zbor mladih Gospe Sinjske, pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.