Sinj: Duhovna obnova

Od 14. do 16. rujna 2020. u Svetištu Gospe Sinjske održana je duhovna obnova na početku nove školske i katehetske godine čiji je voditelj bio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru. Tema duhovne obnove bila je: „U križu je spasenje i život“.

Prvog dana duhovne obnove, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, bila je prigoda za svetu ispovijed, pobožnost križnog puta, euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim. Drugog dana molila se krunica na spomendan Gospe Žalosne, zatim je slijedilo euharistijsko slavlje nakon kojeg je bilo i klanjanje pred Presvetim. Trećeg dana, u srijedu 16. rujna, fra Ivan Matić predvodio je molitvu krunice, euharistijsko slavlje i klanjanje.

Prvog dana duhovne obnove fra Ivan je naglasio da je u križu spas, život i uskrsnuće naše. Danas se odbacuje križ Kristov, križ nam smeta, osporavan je. Nama koji vjerujemo u Krista, križ otvara vrata raja. To je naše spasenje. Zato bismo kao kršćani trebali držati do križa koji je znak našeg spasenja, zaključio je fra Ivan.

Na spomendan Gospe Žalosne, drugog dana duhovne obnove, fra Ivan je u homiliji približio ulogu Marije i Ivana pod križem. Marijinu bol pod križem ne možemo ni zamisliti. Ona sudjeluje u boli, muci i smrti Spasitelja. Marija jednako suosjeća i s našim bolima, Njoj ih uvijek možemo povjeriti. Marija ostaje u ljubavi do kraja. Utješimo Gospu danas svojom ljubavlju i prihvaćanjem onoga što je Isus za nas učinio, potaknuo je okupljene vjernike fra Ivan.

Zadnjeg dana duhovne obnove propovjednik je vjernike potaknuo da obnove svoju ljubav prema Mariji, da budu utjeha Njezinim bolima. Kad slušamo Riječ Božju i živimo po njoj, Marija se raduje. Neka nam to bude poticaj da uvijek budemo spremni otvoriti se Božjem planu. U klanjanju pred Presvetim molilo se da Duh Sveti siđe na sve vjernike, da zapali njihova srca kako bi gorjela ljubavlju prema Bogu i da tu ljubav svjedoče.

Sve dane slavlja pjesmom su animirali mladi Župe Gospe Sinjske, a trećoredci su predvodili molitvu krunice. Na kraju duhovne obnove gvardijan fra Ante Čovo uputio je riječi zahvale fra Ivanu Matiću i najavio fra Ivanov ponovni dolazak u Sinj u korizmi 2021. godine kad će se u Župi i  Svetištu održati Franjevačke misije.

S križem u kojem je spasenje i život hodimo ovim svijetom!

Tekst: fra Perica Maslać
Fotografije: fra Stipe Buljan