Zagreb: Osnivanje humanitarne udruge “Fra Ante Antić”

Časni sluga božji fra Ante Antić za vrijeme svoga višegodišnjeg boravka u Zagrebu (1946. – 1965.) ostavio je velik i neizbrisiv trag, ne samo na području duhovnosti, već i na karitativnom polju. Svima koji su pokucali na njegova vrata tražeći pomoć, on je, po providnosti Božjoj, našao načina da pomogne. Kod njega se na osobit način mogla prepoznati živa i djelotvorna vjera (usp. Jak 2,14-26).

Nadahnuti njegovom karizmom, a u svrhu još većeg i zauzetijeg rada da se časni sluga što prije proglasi blaženim i svetim, braća Samostana Majke Božje Lurdske, zamolila su Upravu Provincije Presvetog Otkupitelja da im dozvoli osnivanje Humanitarne udruge „Fra Ante Antić“. Nakon dopuštenja Uprave Provincije, slijedeći zakonsku proceduru, pristupilo se osnivanju Udruge.

Ovih dana stigao je dopis nadležnih tijela o početku rada Udruge. U Udruzi su angažirani vjernici i štovatelji fra Ante Antića koji će uz Vicepostulaturu o. Antića doprinijeti promicanju glasa o njegovoj svetosti.

U radu Udruge naglasak je stavljen prije svega na molitvu za proglašenje o. Antića blaženim i svetim; zatim na širenje glasa svetosti časnog sluge i na upoznavanje njegovog života i svetosti; te konačno na karitativni rad.

U molitvenom dijelu plan je da se svakog 16. u mjesecu organizira cjelodnevno klanjanje pred Presvetim u crkvi Majke Božje Lurdske s ciljem da se fra Ante Antić što prije proglasi blaženim. Navedeni datum izabran je u spomen na njegov zemaljski rođendan, 16. travnja. Prvog četvrtka u mjesecu, koji je već u samostanu određen kao fra Antin dan, nakon molitve na grobu časnog sluge, organizirao bi se i dodatni molitveni program. Članovi Udruge bi svakog četvrtka prije večernje mise animirali i molitvu Gospine krunice s tekstovima iz spisa o. Antića i na taj način pokušali što više ljudima približiti fra Antin život i njegovu karizmu.

U svrhu promicanja glasa o svetosti fra Ante Antića cilj je da se kroz društvene medije svakodnevno ljudima približi život i karizma časnog sluge. Također, želja Udruge je i da kroz tiskane materijale informira ljude o fra Antinom životu i putu svetosti. U pripremi je prigodno izdanje fra Antinih misli za svaki dan koje bi bile poticaj za razmišljanje i molitvu.

Karitativni rad Udruge zamišljen je kao pomoć potrebitima, a na poseban način onima koji dolaze u Zagreb u svrhu liječenja ili slično, a nemaju mogućnost smještaja. Znajući kako je čovjek u bolesti i nemoći osjetljiv i potreban posebne pažnje, Udruga će posebnim osjećajem brinuti i za duhovnu pomoć svojih korisnika.

Kroz različite humanitarne akcije želimo osvijestiti ljude o fra Antinomu karitativnom djelovanju i svesrdnom pomaganju ljudima u nevolji te u djelo provesti fra Antino geslo: Kad vam netko učini dobro, ono se mora nastaviti umnažati da bi bilo još veće dobro.

Udruga će naglasak stavljati i na povlačenje financijskih sredstava iz socijalnih programa EU fondova. S tim sredstvima želimo našim sugrađanima koji su u potrebi omogućiti bolji i lakši život.

Za ostvarenje ovih programa i planova potrebni su nam ljudi, stoga je cilj Udruge, osnivanje mreže prijatelja fra Ante Antića, bilo za molitveni dio, bilo za promicanje glasa svetosti, bilo za karitativno područje. Svatko može pripomoći u onom dijelu i onim darovima kojima nas je Bog obdario. Zato je u Udruzi svatko dobrodošao.

Udrugu će voditi i službeno zastupati g. Stjepan Kelčić koji će i koordinirati njezin rad. Predsjednik nadzornog odbora uvijek će biti gvardijan Samostana Majke Božje Lurdske.

PODACI O UDRUZI:

Humanitarna udruga
„Fra Ante Antić“
Vrbanićeva 35
10000 ZAGREB

OIB: 70145052604

mail: [email protected];
Internet stranica: udruga-faa.hr
Br. mob: 00385 95 5814-183
IBAN: HR47 2340 0091 1110 90248

Za donacije iz inozemstva: SWIFT CODE: PBZGHR2X

Početak rada i djelovanja Udruge stavljamo pod zagovor fra Ante Antića i Majke Božje Lurdske, a sve ljude dobre volje molimo da rad Udruge stave u svoje molitve.

Oni koji žele, rad Udruge mogu poduprijeti i svojim novčanim prilozima. Priloge možete poslati na IBAN Udruge.

Stjepan Kelčić