Sinj / Glavice: Proslava sv. Ivana Krstitelja

Svečanim misnim slavljem proslavljena je svetkovina sv. Ivana Krstitelja u Glavicama na Planici u predvečerje 24. lipnja 2020. g.

Svetu misu predslavio je župni vikar Glavica fra Marko Đerek, u koncelebraciji s gvardijanom fra Antom Čovom, Fra Lukicom Vojkovićem i fra Stipanom Poljakom.

U nadahnutoj homiliji fra Marko nam je približio život ovoga velikog sveca.

Sveti Ivan Krstitelj osobito je blizak Isusu, našem Spasitelju. Bio je Njegov neposredni navjestitelj, preteča Kristov. Poseban je to svetac koji je spojio Stari i Novi zavjet. Kao prorok naviještao je Mesiju, ali ga je i osobno pokazao kada je na Jordanu krstio Isusa. Silan na riječi, odlučan u ispovijedanju jedinoga Boga, pozivao je sve na kajanje i odbacivanje grijeha da bi spremno dočekali Krista i pripravili Mu put. Nije se povijao kao trska pred vjetrom, već je ponizno i iskreno svjedočio za Kristov nauk i Njegovo kraljevstvo.

Nažalost, sve je danas dovedeno u pitanje raznoraznim novim ideologijama i zanemarivanjem istine o čovjeku kao slici Božjoj.

Što li će biti od ovoga djeteta? – pitali su se oni koji su vidjeli Ivana kao dijete. Rastao je Ivan i jačao u vjeri, jer je Ruka Gospodnja bila s njim.

I mi se danas trebamo zapitati što će biti s djecom koja se ne rađaju i koja se rađaju.

I djeca našeg naroda bit će graditelji budućnosti hrvatskog roda, nositelji dobra i budućnosti ako dopuste – najprije njihove majke i očevi – da Ruka Gospodnja bude s njima, da rastu u milosti vjere, da im se ne uskraćuje ljubav prema Bogu, bližnjima i domovini. A to je moguće, najprije kad bi ih se prihvatilo, a potom i omogućilo nakon začeća da se i rode.

Poželio je fra Marko da i ova proslava sv. Ivana Krstitelja pomogne u učvršćenju našega vjerničkog zauzimanja. Treba nam hrabrosti i smjelosti da spremno i odvažno poput sv. Ivana zastupamo ono što je moralno, dobro, da se zauzimamo za domoljubne i kršćanske vrednote.

Na kraju misnog slavlja fra Marko je zahvalio gospodinu Anti Poljaku za zauzimanje i pomoć povodom proslave ovog blagdana.

Ojačani Živom Riječi i molitvom, uz zalazak sunca i miris borove šume, vjerni puk štovatelja sv. Ivana Krstitelja napustio je Planicu.