Sinj: Hodočaće mladih

Nekoliko tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije sudjelovalo je na 41. hodočašću Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Mladi hodočasnici stigli su u Sinj u ranim jutarnjim satima nakon višesatnoga noćnog pješačenja te sudjelovali na euharistijskom slavlju.

Iz Solina su krenuli nakon svete mise kojom je predsjedao nadbiskup mons. Želimir Puljić. Do Sinja su pješačili tridesetak kilometara tijekom noći sa subote na nedjelju, uz policijsku i medicinsku pratnju tijekom cijelog puta. Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske, brojni su pristupili sakramentu svete ispovijedi.

Misnim slavljem u 6 sati predsjedao je povjerenik za pastoral mladih don Ivan Terze, uz koncelebraciju don Roka Kaštelana, don Nikole Mikačića, don Ivana Lovrića i fra Marinka Vukmana, a đakonsku službu vršio je Robert Pudar.

U propovijedi don Ivan je govorio o ulozi Djevice Marije u životima Alojzija Stepinca, Ivana Pavla II. i pape Franje. Istaknuo je kako je našem narodu i danas, možda više nego ikad, potrebna Marija.

„Marija sve zna. Ona je Majka. Kao i na svadbi u Kani kad nitko nije znao što učiniti, ona je reagirala i pomogla. Dala je nadu kad nade više nije bilo. Zar i mi često ne osjećamo kao da nema nade?! Kao da ne može biti bolje u mom gradu, domovini ili obitelji. Zar nam se ne čini da su se sve sile udružile da nam unište narod, obitelj, poštenje i vjeru u ljude?! Ovdje je mjesto na kojem možemo tražiti odgovore na svoja pitanja. Ovdje, ispred lika Čudotvorne Gospe Sinjske, koja je žena, majka i učiteljica. Tko će nas bolje razumjeti od Nje?“ rekao je.

Don Ivan je poručio mladima da se ne boje pasti na koljena i iskazati svoju vjeru te se prisjetio riječi pape Ivana Pavla II. upućenih mladima tijekom posjeta Solinu: „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.“

Prije završetka svete mise okupljenima se obratio sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, poželjevši im dobrodošlicu u Svetište. Misno slavlje uveličano je liturgijskim pjevanjem i sviranjem mladih iz sinjske župe VIS Totus Tuus i Dobri pastir.