Odora i vjera – Crkva u vojsci i policiji

Fra Ivan Nimac, Odora i vjera – Crkva u vojsci i policiji, Marija, Karin 2023.


Fra Ivan je u Vojnom ordinarijatu djelovao tri godine (2006. – 2009.) kao biskupski vikar za pastoral, a jednu godinu i kao kapelan zagrebačke policije. U to je vrijeme intenzivno pratio djelovanje vojnoga dušobrižništva u Europi, a osobito na njemačkom jezičnom području. Sudjelovao je na konferencijama o vojnom dušobrižništvu, prevodio s njemačkog te priređivao za tisak literaturu iz vojnoga dušobrižništva. Priredio je za tisak dvije knjige koje je izdao Vojni ordinarijat: „Izazovi vojnog dušobrižništva u Europi“ i „Čovjek, mir, umiranje“. Također je priredio za tisak knjigu o policijskom dušobrižništvu u Europi, a koja nažalost nije objavljena. Knjigom „Odora i vjera“ želi u riznicu crkvenoga pamćenja pohraniti pastoralno iskustvo vojnog dušobrižništva.

Nakon autorove Uvodne riječi i Predgovora vojnoga biskupa u miru mons. Jurja Jezerinca, fra Ivan je razdijelio sadržaj u više cjeline: Crkva u vojsci. Duhovni impulsi, Crkva u policiji, Duhovna asistencija, Međunarodna suradnja vojnoga dušobrižništva i Splitski franjevci u vojnom i policijskom dušobrižništvu. Ova je knjiga namijenjena najprije vojnim i policijskim kapelanima, njihovim pomoćnicima i svima koji su u
službi vojnog i policijskoga dušobrižništva, kao i svima koji vole razmišljati o Crkvi i njezinu poslanju u suvremenom svijetu.
Knjiga je izišla u izdanju Lista Marija, Karin 2023., str. 232.