Sinj: Hodočašće u Mariju Bistricu i Krašić

Povodom 25. obljetnice proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, u subotu 28. listopada, vjernici Župe Gospe Sinjske i župa samostanskog okružja hodočastili su u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i Stepinčev Krašić. Podsjetimo, 3. listopada 1998. u bistričkom svetištu sveti papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je blago preminuo u Krašiću 10. veljače 1960. godine.

Dolaskom u Svetište Majke Božje Bistričke vjernici su imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi. Misnim slavljem za hodočasnike u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije predsjedao je rektor Svetišta i župnik vlč. Domagoj Matošević koji je srdačno pozdravio vjernike iz Marijinog Sinja, Svetišta i Župe Čudotvorne Gospe Sinjske. Tijekom misnog slavlja bračni parovi s područja bistričke župe i okolnih mjesta obnovili su svoja bračna obećanja i proslavili 25. i 50. obljetnicu sklapanja sakramenta svete ženidbe. Bazilika i okolni prostor svetišta bili su ispunjeni brojnim hodočasnicima koji su došli iz različitih dijelova naše domovine. Najveća hodočasnička grupa, s 220 hodočasnika, bila je iz Sinja.

Nakon misnog slavlja vjernici su iskoristili vrijeme za osobnu molitvu i razgledavanje svetišta. Prije polaska prema Krašiću vlč. Matošević upoznao je sinjske vjernike s poviješću Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke te štovanjem Gospe Bistričke i kipa koji potječe iz 15. stoljeća. Kip je prvotno bio smješten u svetištu na Vinskom Vrhu, ali je u 16. stoljeću premješten u bistričku crkvu, gdje je bio zakopan, ponovno pronađen te potom ponovno zazidan. Naposljetku, kip je otkriven 1684. godine. Tijekom proslave 250. obljetnice svetišta 1935. godine kip je svečano okrunjen u prisustvu više od trideset tisuća vjernika. „Vjernici su kroz svo vrijeme postojanja svetišta nadali se i nalazili utjehu u Gospi“, kazao je vlč. Matošević.

Vlč. Matošević također je upoznao hodočasnike s novijom poviješću Nacionalnog svetišta koje godišnje organizirano i pojedinačno posjeti čak do milijun hodočasnika. Iza samog svetišta nalazi se i velika „crkva na otvorenom“ koja može primiti veliki broj hodočasnika, kao i kalvarija s križnim putem čije su postaje izradili neki od najpoznatijih hrvatskih umjetnika. Također je istaknuo pozitivnu suradnju koju Svetište ostvaruje s lokalnim i županijskim vlastima na unaprjeđenju infrastrukture i uređenju svetišta. Pri odlasku vjernici su se zavjetovali oko oltara Majke Božje Bistričke kojeg je 1715. godine darovao Hrvatski sabor.

Nakon posjeta Mariji Bistrici hodočasnici su se uputili prema Župi Krašić i mjestu štovanja blaženog Alojzija Stepinca, u kojem je Stepinac proveo posljednje godine svog života. Dolaskom u Krašić zvona župne crkve Presvetog Trojstva srdačno su pozdravila hodočasnike iz sinjske župe. Riječi dobrodošlice uputio je župnik vlč. Ivan Vučak koji je prisutne upoznao sa životom blaženog Alojzija Stepinca kojega su nakon završetka Drugog svjetskog rata komunističke vlasti progonile i optuživale za suradnju s ustaškim režimom.

Velečasni Vučak posebno je istakao Stepinčevu ljubav prema domovini Hrvatskoj, podsjećajući prisutne na njegovu poznatu izjavu: „U ljubavi svojoj prema domovini i narodu ne dam se ni od koga natkriliti“. Posjet Krašiću završio je razgledavanjem spomen-doma, odnosno župne kuće u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac proveo godine zatočeništva. U spomen-domu nalazi se zbirka predmeta i osobnih stvari koje je blaženik koristio, a čitav prostor zrači toplinom, svjedoči o uspomenama i prenosi duboku vjeru i poruku iz Stepinčevih mučeničkih dana. Krašić smo napustili molitvom za proglašenjem svetim blaženog Stepinca, moleći njegov zagovor za hrvatski narod kako bi ostao vjeran Bogu i Majci Božjoj.

Na hodočasničkom putu vjernike su pratili gvardijan fra Marinko Vukman, župnik fra Antonio Mravak te franjevački bogoslovi fra Teo Tadić i fra Šimun Suton.