Sinj: Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju u petak 3. veljače 2023. otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc. Uime organizatora uz autoricu su govorili rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. S likovnog aspekta izložbu je analizirao povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, a glazbeni doprinos svečanosti dali su basist Božo Župić uz korepeticiju Marije Župić. Okupljenima se obratio i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, dok je zahvalne riječi uputio i izložbu otvorio domaćin gvardijan fra Marinko Vukman.

Mons. Antun Sente ml. i Tanja Baran govorili su o gotovo 15 godina putovanja izložbe, od Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima odakle svake godine krajem svibnja započne hod do prezentacije umjetnina s likovima hrvatskih duhovnih velikana tijekom godine dalje diljem domovine. Tako je izložba Karin Grenc portretima hrvatskih duhovnih velikana već nadahnjivala publiku u gotovo 15 hrvatskih gradova, a s njenom izložbom projekt je prvi put stigao u Sinj. Autorica je iskazala zadovoljstvo što su njeni umjetnički doživljaji hrvatskih svetaca obišli više hrvatskih sredina, ali je istaknula da joj je iznimna radost što ih napokon može pokazati u svojoj rodnoj sredini. Predstavila se kao izrazita štovateljica Gospe Sinjske kojoj redovito i više puta tijekom godine hodočasti pješice iz Splita. Domaći gradonačelnik Miro Bulj istaknuo je da su hrvatski sveci i blaženici u temeljima vjere u Hrvata, simbol kršćanstva, predstavio je više sinjskih vjerničkih simbola, a govorio je i o dobroj suradnji gradske uprave i braće franjevaca. Otvarajući izložbu gvardijan fra Marinko Vukman zahvalio je svim sudionicima na obogaćenju sadržaja u sinjskom svetištu te brojnoj publici na odazivu. Najavio je i daljnje bogate programe u svetištu Gospe Sinjske, a na osobit je način apostrofirao autoricu Karin Grenc kao stalnu štovateljicu i podupirateljicu sadržaja koje priređuju sinjski franjevci.

Prije izložbe misno slavlje u svetištu predvodio je mons. Antun Sente, uz koncelebraciju franjevaca iz svetišta te ostalih svećenika. Zbor mladih animirao je misu glazbom, a nakon mise brojni okupljeni vjernici pristupili su obredu blagoslova grla.

Organizatori su istaknuli da se hod s izložbenim ciklusom nastavlja te će aktualna izložba zadarske akademske umjetnice Iris Mihatov Miočić portreta hrvatskih svetaca i blaženika koja je prvi put postavljena lani biti otvorena 18. veljače u dominikanskom samostanu na Peščenici u Zagrebu čime će svečano biti obilježena 700. obljetnica smrti najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca Augustina Kažotića kojemu je posvećena župa i samostan na Peščenici. Izložba se može posjetiti svakog dana u klaustru Samostana Gospe Sinjske do 19. veljače od 7 do 18:30.