Sinj (Karakašica): Krštenje šestog djeteta u obitelji Balajić

20. lipnja 2021. u filijalnoj crkvi svetog Leopolda Bogdana Mandića u Karakašici krstila se Maša, šesto dijete u obitelji Josipa i Tamare Balajić iz Karakašice, Župa Gospe Sinjske. Maša je rođena 31. ožujka 2021., a uz nju roditelji imaju i: Lanu, Antonia, Marka, Niku i Ellu. Kako su roditelji izrazili želju, tom prigodom splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Marin Barišić predsjedao je euharistijskim slavljem u 9 sati. U koncelebraciji su bili župnik fra Perica Maslać, župni vikar za Karakašicu fra Frano Pupić Bakrač i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na nedjeljno evanđelje: „Učenici su se našli u lađi za vrijeme oluje. Prepali su se i zato bude Učitelja koji kritizira njihovu malovjernost. Iz ovoga evanđeoskog ulomka vidimo da čovjek ne može ovladati stvorenim. Nažalost, osim prirodnih oluja, brojne oluje pogađaju i ljudske odnose. Jedino Gospodin može smiriti kaotičnost prirode i ljudskog srca“.

Nadbiskup je pozvao vjernike da trajno razvijaju svijest o Božjoj prisutnosti u svojim životima. U homiliji se osvrnuo i na sakrament krštenja, kazavši kako je on prijelaz iz tame grijeha u svjetlo te da nas Krist ovim sakramentom dovodi u novost života darujući nam najveće dostojanstvo djece Božje. Govoreći o obitelji kao temeljnoj stanici društva, nadbiskup je ustvrdio da i na nju možemo gledati kao na lađu u kojoj plovimo prema vječnosti. Lađa naše obitelji često je uzburkana raznim svađama, podjelama i nerazumijevanjima. Međutim, iako roditelji ne razumiju uvijek svoju djecu niti djeca roditelje, potrebno je razgovarati jer se tako mijenjamo. Tako postajemo bliži jedni drugima te rastemo u ljubavi koja nadilazi sve naše razlike.

Na kraju euharistijskog slavlja, uime Svetišta i Župe, župnik fra Perica Maslać darovao je obitelj Balajić prigodnim darovima i zahvalio nadbiskupu na dolasku i ohrabrujućim riječima. Nadbiskup Barišić udijelio je obitelji Balajić knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece. Uime grada Sinja darove je uručio gradonačelnik Miro Bulj.