Sinj: Svečani zavjeti fra Marka Pudara

U subotu 2. listopada 2021. u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju bogoslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Pudar, rodom iz Župe svetog Ivana Krstitelja – Grab kojoj pripada i njegovo rodno mjesto Velić, položio je svečane zavjete u Redu Manje braće.

Euharistijsko slavlje započelo je u 10:30, a predslavio je otac provincijal fra Marko Mrše u koncelebraciji s fra Ivanom Režićem, magistrom bogoslova, sinjskim gvardijanom fra Antom Čovom  te još dvadesetak svećenika. Pjevali su zborovi župâ Grab i Gala Gljev pod ravnanjem fra Tonija Šimunović Erpušine. Slavlju su također prisustvovali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, nekolicina braće iz ostalih franjevačkih provincija, dio dijecezanskih bogoslova iz Splita, nekoliko redovnica te konačno fra Markovi prijatelji i gosti.

Obred zavjetovanja započeo je nakon evanđelja prozivkom kandidata, nakon čega je uslijedila prigodna homilija o. Provincijala. Poslije homilije fra Marko je pitan o spremnosti za potpuno posvećenje Bogu i zahtjevima franjevačkoga redovničkog života. Tijekom litanija svih svetih franjevačkog reda, zavjetovanik se prostro pred oltarom kao znak svoje potpune predanosti Bogu. Same zavjete fra Marko je položio u ruke o. Provincijala, nakon čega se upisao u knjigu svečanozavjetovane braće Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a koja datira iz 1794. godine.

Pri kraju misnog slavlja svoju zahvalu uputio je i gvardijan fra Ante Čovo.

Slavlje se potom nastavilo za obiteljskim stolom u samostanskoj dvorani.

Našem bratu fra Marku želimo obilje Božjeg blagoslova u njegovome daljnjem hodu s Kristom! Ovom prilikom, zahvaljujući za još jednog brata, upravljamo Bogu i svoje molitve da pošalje nove žeteoce na svoju njivu! Uz fra Marka, Gospodin je iz kuće njegovoga oca izveo još dvojicu, a to su fra Markova braća Robert i Renato koji su bogoslovi Splitsko-makarske nadbiskupije, odnosno Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Bogu hvala za sve njih!

Tekst i fotografije: fra Mate Šakić