Split: Proslava svetkovine svetog oca Franje Asiškog

U ponedjeljak 4. listopada 2021. godine u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u crkvi Presvetog Otkupitelja svečano je proslavljen blagdan svetog Franje Asiškog, zaštitnika i utemeljitelja triju franjevačkih redova. Tom prigodom odgojitelji i bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja ugostili su bogoslove Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Ovo već tradicionalno druženje i zajedničko slavlje euharistije upriličuje se dulje od dvadeset godina.

Euharistijskom slavlju u 10:30 predsjedao je mons. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko – makarski i metropolit.

Uz mons. Barišića u koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, odgojitelji obiju odgojnih institucija: fra Ivan Režić, magistar bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, i domagistar fra Domagoj Volarević, vlč. Đuliano Trdić, rektor CBS-a u Splitu, te vicerektor don Franjo-Frankopan Velić i duhovnik bogoslova don Mate Brečić.

Tijekom misnog slavlja pjevali su franjevački bogoslovi uz ravnanje i orguljašku pratnju prof. Pere Prosenice.

Pred sam kraj euharistijskog slavlja sve nazočne pozdravio je magistar bogoslova fra Ivan Režić, izrazivši želju da se na istome mjestu, u crkvi Presvetog Otkupitelja i u Franjevačkom klerikatu, vide i dogodine, a riječ zahvale uputio je i o. provincijal fra Marko Mrše koji se prisjetio svojih bogoslovskih dana te istaknuo bitnost povezanosti franjevačkih i dijecezanskih bogoslova koja svoj vrhunac ima u Kristu.

Tekst i fotografije: fra Mate Šakić