Sinj: Večernje slavlje Velike Gospe

Vjerni puk došao je proslaviti svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice na nebo i na večernjem slavlju 15. kolovoza 2021. u 18 sati pa je Sinj još jednom postao crkva na otvorenom. U asistenciji su bili bogoslovi, a na čelu procesije kadioničar i križonoša. Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Koncelebrirali su fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, župnik, don Jakoslav Banić i don Augustin Radović. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor. Moto ovogodišnjeg slavlja bio je: „Gospe, izmoli nam mir i pouzdanje“.

O. provincijal, koji tradicionalno predsjeda večernjim slavljem, u propovijedi je govorio o Božjem planu spasenja čovjeka preko Isusa koji je rođen od Blažene Djevice Marije koja je suradnica toga Božjeg plana. Marijino uznesenje na nebo kruna je Njezina života i slavi dovršenje spasenja čovjeka. Provincijal je na kraju propovijedi pozvao na molitvu Gospi kako bismo joj zahvalili što je bila vjerna Bogu, što je Bog po Njoj ostvario svoj plan spasenja. Slijedimo Mariju u Njezinoj vjeri kako bi nam bila zagovornica da i mi postignemo puninu spasenja, zaključio je fra Marko svoju propovijed.

Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale i prigodne obavijesti uputio je o. gvardijan. Posebno je zahvalio o. provincijalu, kao i svim ispovjednicima koji su kroz cijelu devetnicu od ranih jutarnjih sati ispovijedali. Zahvalio je i svima onima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjeg slavlja.

Oko 22 sata nakon mise zahvalnice udijeljen je blagoslov na četiri strane Gradu i Cetinskoj krajini sa slikom Majke od Milosti te je milosna Prilika u procesiji vraćena na svoj mramorni oltar, mjesto odakle stoljećima zagovara narod Sinja, Cetinske krajine i sve vjerne diljem naše Domovine. A vjerni narod još jednom pozdravlja svoju Gospu, pjevajući i Bogu zahvaljujući za nebrojene milosti koje je Majka Božja udijelila svojim štovateljima i hodočasnicima.