Sinj: Zavjetno hodočašće križu na Visokoj

Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog Križa vjernici hodočaste na brdo Visoka iznad Sinja. U subotu 16. rujna kod zavjetnog križa okupili su se vjernici iz župa Sinj, Neorić, Dicmo, kao i iz okolnih mjesta Cetinske krajine. 

Hodočašće zavjetnom križu započelo je molitvom Križnog puta u 8 sati koju je predvodio sinjski župnik fra Antonio Mravak, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju križa. Na vrhu Visoke (892 m), gdje se nalazi zavjetni križ, slavljena je sveta misa koju je predvodio gvardijan fra Marinko Vukman.

U svojoj propovijedi fra Marinko je istaknuo povijesni kontekst blagdana Uzvišenja Svetog Križa. Govoreći o poruci križa za život vjernika, naglasio je da je križ mjesto pobjede, a ne poraza, izvor života, a ne smrti. „Križ nije samo simbol, sveti znak. Križ je život. Iz križa izvire život, kako za Krista, tako i za svakog čovjeka. Križ postaje izvor najveće ljubavi kad je iz ljubavi prihvaćen. Tada je to blagoslov za čovjeka i za svijet“, naglasio je fra Marinko.

Tijekom svete mise liturgijsko pjevanje predvodili su članovi crkvenih zborova pod ravnanjem supružnika Marije i Bože Župića. Po završetku mise fra Antonio je zahvalio svima na organizaciji i vjernicima koji su se u velikom broju okupili na Visokoj. Istaknuo je posebnu radost zbog velikog broja mladih obitelji koje su zajedno s djecom sudjelovale u molitvi Križnog puta na Visokoj.

Nakon svete mise Grad Sinj s gradonačelnikom Mirom Buljem i Planinarsko društvo „Vukovi“ priredili su obrok i druženje za hodočasnike u planinarskoj kući na Visokoj. Ove godine podršku hodočasnicima pružili su i članovi sinjske ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja.

Župljani sinjske župe prvi put su podignuli križ na Visokoj 1900. godine tijekom Svete godine Isusova rođenja. Isto su učinili 1933. godine tijekom Svete godine Isusova otkupljenja. Današnji križ na tom mjestu postavljen je 1975. godine. 2020. godine križ je obnovljen i osvijetljen.