Sinj: Žive jaslice

U prigodi 800. obljetnice Božića u Grecciu, gdje je sv. Franjo Asiški sa svojom braćom postavio prve žive jaslice 1223. godine, u subotu 23. prosinca u Župi Gospe Sinjske u Sinju na košarkaškom igralištu „Mladen Pavić-Kembo“ uprizorene su „Žive jaslice“ pred više stotina gledatelja, Sinjana i njihovih gostiju. Među uzvanicima bili su i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, gvardijan fra Marinko Vukman s fratrima iz Samostana Gospe Sinjske.

U nešto više od pola sata, koliko je trajala predstava, sudionici su uspjeli dočarati atmosferu iz vremena Isusova rođenja. Uz Mariju i Josipa, malog Isusa, mudrace s Istoka, pastire i ostale građane Betlehema, u predstavi su sudjelovale i domaće životinje – magarac, tele, ovce i janjci, vlasništvo Ive Masle. Prije početka izvedbe sudionici predstave iz Samostana Gospe Sinjske krenuli su u povorci ulicama Sinja do vanjske bine, gdje je održano uprizorenje živih jaslica.

U predstavi, koju je režirao Željko Viculin, sudjelovalo je više od 80 glumaca i statista, članova Udruge Naše Brnaze, mještana Brnaza, članova Sinjskog pučkog kazališta, Sinjskih mažoretkinja, Udruge Didi s Kamešnice, crkvenog zbora sv. Franje iz Čitluka-Jasenskog i Mješovitog zbora grada Sinja. Organizatori uprizorenja živih jaslica bili su Samostan Gospe Sinjske, Udruga Naše Brnaze i Pučko kazalište u Sinju. Cijeli projekt podržao je Grad Sinj.