Marija – 5. 2020.

Marija – 5. 2020. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za svibanj 2020. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Siguran oslonac. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

Siguran oslonac

Već mjesecima tema dana je mali nepoznati opasni virus koji je prouzročio veliku krizu u čitavomu svijetu na društvenom, gospodarskom i vjerskom području. Zarazna bolest, za koju još nije pronađen lijek, širi se i ubire stotine tisuća života. Ono što je do jučer bilo sigurno, zato više nije. No, narodna mudrost veli da nije svako zlo za zlo, pa se čini da je tako i s poremećajem našega uhodanoga životnog tijeka koji nas je zadesio. Koliko god on bio iznenadan i težak, potiče nas da malo razmislimo o sebi, svome životu i svojoj vjeri.

Današnji čovjek silno je uznapredovao na svim područjima. Uvjeren uslijed svega toga kako je dostatan sam sebi, olako zanemaruje Boga i vjeru, sam sebi stvara pravila za život i određuje svoje životne vrijednosti. Taj jednostran napredak osjeća se i u društvu u kojem živimo. Svjedoci smo da se iz javnog života udaljuju tradicionalne, kršćanske vrijednosti. Zaboravlja se da je čovjek stvoren na sliku i priliku Božju (usp. Post 2, 7). Potkopava se obitelj, uvodi rodna ideologija, a istospolne parove izjednačuje se s brakom… Zakonski se brani ubojstvo nerođenih, teško oboljelih i starih… Koliko je nesavršen takav svijet skrojen po čovjekovoj mjeri, koliko je manjkav njegov napredak i na medicinskom području, najbolje pokazuje upravo virus koji hara svijetom. Iskustvo posljednjih mjeseci stavlja nam pred oči činjenicu da su život i smrt naši stalni pratitelji, iako toga često nismo svjesni. Ni današnji čovjek niti sav njegov napredak ne mogu pobijediti patnju ni bol, a niti iz života ukloniti smrt. Zaraza koja je promijenila naš uhodani životni tijek izazov je koji nam pruža prigodu za nov iskorak, za traženje istinskog oslonca u životu. Kao vjernici koji slijedimo Isusa na njegovu križnom putu znamo da patnja i smrt nemaju zadnju riječ, nego nas vode konačnom cilju, životu vječnom. Zbog toga ni pred haranjem koronavirusa ne smijemo gubiti vjeru u Božju ljubav i pouzdanje u njegovo milosrđe. U toj vjeri usidrena je naša nada u život vječni, u kojemu boli i smrti više ne će biti, kad će Bog otrti svaku suzu s naših očiju (usp. Otk 21, 4).

Nazaretska Djevica, koja je iskusila patnju i bol te sudjelovala u muci svoga Sina, s nama je na putu i hrabri nas da se, unatoč poteškoćama, povjerimo Bogu, jedinomu sigurnu osloncu u životu. Živom Bogu, Bogu pouzdanja i života kojega je Marija iskusila da mu ništa nije nemoguće (Lk 1, 37).

U R E D N I K

Sadržaj:

Siguran oslonac (Urednik) 161

Majka Amazonije (Papa Franjo) 164

Povjeravamo se tebi (Papa Franjo) 165

Majka nad majkama (I. Bodrožić) 166

Čuđenje i čudovišta (S. Jerčić) 168

Sklada za Boga (M. Ardinić) 171

Marija – uzor vjere (D. Aračić) 172

Coronata (A. B. Periša) 174

Čudesno iznašašće ljubavi (M. Sušac) 176

S Marijom – i u strahu (D. De Micheli Vitturi)178

S Marijom po olujnom moru (S. Dragun) 180

U službi Ljubavi s Majkom Divnom (P. Lubina)182

Ima nade (R. T.) 184

Znak (N. Kuzmičić) 186

Bezvremenska ljepota (L. Nenadić) 187

Zaručnici Duha (K. Stipanović) 188

Da im se Isus približi (Kajo) 190

Gospa i koronavirus (D. Bartulović) 192