Split: Održana sjednica JKPOFM

Prva sjednica Južnoslavenske konferencije provincijala OFM u novom sastavu održana je u Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića u Splitu, u srijedu 25. svibnja 2022. godine. Na sjednici su bili prisutni: fra Marko Mrše (Split), predsjednik, fra Tomislav Šanko (Zadar), fra Zdravko Dadić (Sarajevo), fra Milan Krišto (Zagreb), fra Marjan Čuden (Ljubljana), fra Miro Šego, provincijski vikar Hercegovačke franjevačke Provincije, te tajnik Konferencije fra Robert Bahčič. Sjednica je započela molitvom koju je predvodio predsjednik Konferencije fra Marko Mrše koji je ujedno pozdravio svu prisutnu braću, izrazivši dobrodošlicu novoizabranim provincijalima fra Tomislavu Šanku (Zadar), fra Zdravku Dadiću (Sarajevo) te, preko provincijskog vikara fra Mira Šege, i fra Jozi Grbešu koji je bio opravdano odsutan. 

Sjednica je počela u 14:15 uvodnom molitvom koju je predvodio predsjednik Konferencije, koji je pozdravio sve članove, posebno novoizabrane provincijale. Nakon toga je jednoglasno usvojen dnevni red.

Uslijedilo je potom čitanje zapisnika sjednice koja je održana u Zagrebu 28. siječnja t. g. Isti je jednoglasno prihvaćen.

Nakon toga je predsjednik Konferencije fra Marko Mrše podnio izvještaj o svom sudjelovanju na sastanku predsjednika konferencija s generalnim definitorijem od 17. do 20. svibnja 2022. godine. Tijekom četiri radna dana obrađeno je više tema: kapitul na rogožinama/sinodalnost, zatim tema o zaštiti djece i ranjivih maloljetnih osoba, restrukturiranje konferencija, a to na neki način znači i restrukturiranje Reda, modeli i načini financiranja Generalne kurije, planovi susreta časne braće na razini Reda, tijek postupka osnivanja Franjevačkog sveučilišta i dr. Važno je ipak naglasiti da je ovaj susret svojevrsna priprava za idući susret ove razine na kojem će, kako je najavljeno, biti konkretnih prijedloga i zaključaka koji se tiču konferencija našeg Reda. Na kraju prvoga radnog dana sastali su se članovi UFME (Unio Fratrum Minorum Europae), koje je sazvao aktualni predsjednik fra Miljenko Šteko. Na tom susretu bio je i generalni ministar fra Massimo Fusarelli. Dogovoreno je da se zajednički susret održi u Međugorju od 27. veljače 2022. do 3. ožujka 2023. godine.   

Važno je naglasiti da je generalni ministar Reda istakao važnost suradnje, dijaloga i komunikacije između generalnog definitorija i konferencija Reda u cilju donošenja što boljih odluka u smislu planova djelovanja našeg Reda. 

Na prijedlog predsjednika Konferencije fra Marka Mrše, članovi su glasovanjem prihvatili novi logo Konferencije, kao i izmjenu imena. Naime, umjesto dosadašnjeg naziva „Južnoslavenska konferencija provincijalnih ministara Reda manje braće“ sada se zove: „Južnoslavenska konferencija provincijala Reda manje braće“. 

Na prijedlog predsjednika Konferencije, obnovljen je tekst statuta kao i tekstovi pravilnika radnih tijela. Članovi Konferencije jednoglasno su ih prihvatili i složili se da se sve ponovo tiska. 

Uslijedili su potom izbori na ispražnjene službe. I to:  

– dopredsjednik Konferencije:  fra Marjan Čuden (Ljubljana);
– predsjednik Međuprovincijskog povjerenstva za duhovna zvanja: fra Tomislav Šanko (Zadar);
– predsjednik Međuprovincijskog povjerenstva za misije i evangelizaciju: fra Zdravko Dadić (Sarajevo);
– predsjednik Međuprovincijskog povjerenstva za formaciju i studije: fra Jozo Grbeš (Mostar);
– predsjednik Međuprovincijskog povjerenstva za pravdu, mir i očuvanje svega stvorenog: fra Milan Krišto (Zagreb);
– tajnik Konferencije: fra Robert Bahčič (Ljubljana).

Na kraju sastanka fra Tomislav Šanko ukratko je opisao tijek preustroja Franjevačke provincije svetog Jeronima – Zadar. Slijedi, naime, pravni postupak prema kojem će spomenuta provincija postati ovisna kustodija.

Predsjednik Konferencije izvijestio je o programu ovogodišnje priprave za svečane zavjete koja se održava u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, za što je zadužen fra Serđo Ćavar. Pripreme počinju 1. kolovoza 2022. godine na Badiji, nastavljaju se u Međugorju pa u Masnoj Luci. Svi provincijali prihvatili su fra Serđov prijedlog da posjete kandidate za svečane zavjete tijekom njihovih priprema 13. kolovoza 2022. godine u Međugorju. Misu će predvoditi i homiliju održati novoizabrani provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Sljedeća sjednica predviđena je za vrijeme susreta Sjevernoslavenske (SLAN) i Južnoslavenske (SLAS) konferencije, u Poljskoj  na Kalwaria Zebrzydowska (između 24. i 27. listopada 2022. godine) kada će se sastati dvije Konferencije.

fra Marko Mrše, predsjednik Konferencije