Stuttgart: Hrvatski vjernici na Katholikentagu 

U Stuttgartu se od 25. do 29. svibnja 2022. održao 102. Katholikentag. Na njemu su aktivno sudjelovali i članovi hrvatskih katoličkih zajednica „Blaženi Alojzije Stepinac“, Stuttgart-Mitte i „Sveti Martin“, Stuttgart-Möhringen. U srijedu 25. svibnja, poslije svečanog otvorenja Katholikentaga, na pozornici na Karlsplatzu nastupio je Zbor mladih. Tu je bio i prodajni pult hrvatskih zajednica gdje su se nudili hrvatski specijaliteti.

U četvrtak 26. svibnja na svetkovinu Uzašašća oko 300 vjernika, zajedno s ostalim vjernicima hrvatskih katoličkih zajednica iz biskupije Rottenburg-Stuttgart, krenulo je pješice moleći i pjevajući ispred prostorija zajednice prema Schlossplatzu gdje je misu u 10 sati predvodio biskup domaćin dr. Gebhard Fürst. Na misi je bio i nadbiskup dr. Nikola Eterović, papinski nuncij u Njemačkoj.

Istoga dana od 14 do 15 sati u Turnhalle der Falkertschule održao se Convidere la vitaDuhovni impuls za mlade na njemačkom, hrvatskom i talijanskom jeziku. U pripremi su sudjelovali i članovi navedenih zajednica kao i Zbor mladih.

U popodnevnim satima od 16:30 do 18 sati u Haus der Wirtschaft predavanje o Sinodalnom putu, u organizaciji Hrvatskih katoličkih zajednica, imao je prof. dr. sc. don Ivica Raguž s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

U subotu 28. svibnja od 10:30 do 11:30 u crkvi St. Maria ženska klapa „Filiae Croatiae“ imala je koncert klapskih pjesama. Koncertu se pridružio i nadbiskup dr. Nikola Eterović. Toga dana u 12:30 u crkvi St. Nikolaus nadbiskup dr. Nikola Eterović slavio je misu na hrvatskom jeziku za vjernike Hrvatskih katoličkih zajednica. Na misi su uz nadbiskupa bili: vlč. dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije; vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu; vlč. Martin Mihaliček, generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija; PValentin Gögele, provincijal Kristovih legionara za zapadnu i srednju Europu; đakon Ivan Jeleč, iz njemačke župe St. Urban; fra Blaž Toplak, župni vikar Hrvatskih katoličkih zajednica u Bad Cannstattu i Feuerbachu, i fra Ivica Erceg, voditelj Hrvatskih katoličkih zajednica Stuttgart-Mitte i Stuttgart-Möhringen. Za vrijeme mise pjevao je Zbor mladih, Veliki zbor i klapa „Filiae Croatiae“.

U nedjelju 29. svibnja misno slavlje na završetku Katholikentaga na Schlossplatzu u 10 sati predvodio je limburški biskup dr. Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije. Na misi je bilo aktivno i pet djelitelja pričesti iz Hrvatskih zajednica. Za vrijeme Katholikentaga u Stuttgartu nije bilo redovitih misa na hrvatskom jeziku pa su hrvatski vjernici pozvani na sudjelovanje na misama u programu Katholikentaga.