Split: Preduskrsna duhovna obnova za redovnice

U splitskom svetištu Gospe od Zdravlja održana je u nedjelju 21. ožujka preduskrsna duhovna obnova za redovnice grada Splita i okolice, a vodio ju je don Ivan Alojzije Terze, salezijanac, župnik na splitskom Kmanu. Nakon pozdrava, u službu riječi uveo je biskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina riječima: „Evo nas nakon više od godine dana pod okriljem Dobre Majke na Dobromu. Zapravo, nastavljamo gdje smo prošle godine stali. Naš susret pred lanjski Uskrs kao i Božić omeo je mali, sićušni virus koji još uvijek širi zarazu diljem čitavog svijeta. Zavukao se u sve pore života i u čitavo društvo unio nesigurnost i strah. Zaustavio je normalan život i rad, pa i naš i naših zajednica. Prisilio nas je misliti i raditi drukčije negoli smo navikli. Ostavio nas je neko vrijeme bez misnih slavlja i ograničio naš sakramentalni život. Neke je izolirao, neke privezao uz bolesničku postelju, nekima ubrzao povratak u ‘kuću Očevu’ i u nju pozvao, a svima nametnuo oprez i zaštitne maske. Sve to prizemljuje nas i pokazuje nam kako smo krhki, slabi i ograničeni, a medicina i znanost nemoćne unatoč svom napretku na svim područjima. Kažu da nije svako zlo za zlo. Ususret blagdanu Uskrsa ne potiče li nas sve to da se malo povučemo, vidimo gdje smo, uvidimo što je u našem životu važno, posvijestimo sebi da su oko nas i drugi, da se otrgnemo od dobara koja nas zarobljuju te da svoj životni hod još više uskladimo s Božjom voljom?! Zamućenost pogleda koju upravo proživljavamo može biti dragocjena kako bismo bolje uočili svjetlo Krista uskrsnuloga koji daje život našoj budućnosti.”

Nakon kratke šutnje i molitve uslijedila su svetopisamska čitanja nakon kojih je don Ivan održao razmatranje na temu „Probudite svijet!”, što je zapravo goruća zadaća redovnika danas. Odmah na početku istaknuo je kako je najvažnija stvar na koju smo pozvani u svojim životima – postati svet. Cilj svih naših družbi i redovničkih ustanova upravo je posvećenje njihovih članova. Papa Franjo poziva nas, stoga, da živeći autentično svoj poziv probudimo svijet u kojem živimo. U njemu smo pozvani biti svjedoci drukčijeg ponašanja te načina života i rada, zapravo biti muževi i žene koji mogu probuditi umorni svijet i obasjati njegovu budućnost nadom. Nasljedujući Isusa koji se odriče ovozemaljskih dobara, odlazi iz obitelji i ostaje bez krova nad glavom te poništava sebe i svoju volju, pozvani smo živjeti radikalno svoje posvećenje. Radikalnost nije izbor, nego naša obveza, a ima tri izazova: boraviti u pustinji, ići prema rubnima koje nitko ne želi te se zadržavati na granicama. Drugim riječima, konkretni načini življenja radikalnosti su: u svojim zajednicama boraviti i u apostolatu djelovati gdje ne dolaze društvo ni država, pustiti središnje mjesto drugima, oslobađajući se povlastica i moći te proročka uloga redovnice – žene. Redovnici su pozvani živjeti radosno svoj poziv, svjedočeći svijetu kako je Isus onaj koji ispunja sve želje čovjekova srca. U poteškoćama života vraćamo se na prvi izvor ljubavi koji nas je pozvao da ga slijedimo i nasljedujemo. U svijetu koji gleda i traži jedino jake i uspješne pozvani smo svojim životom svjedočiti kako „kada sam slab, onda sam jak“ još uvijek privlači i daje snagu u poslanju „buđenja svijeta“.

Biskupski delegat zahvalio je don Ivanu na izvrsnu razmatranju. Zaželio je sestrama dobru bližu pripravu za Uskrs, čestitao im Uskrs i preko njih bolesnima, starima i onima koje nisu mogle doći. Na kraju je pozvao poglavarice na čestitanje Uskrsa o. nadbiskupu na Veliku subotu u 11 sati u biskupskom dvoru. Nakon zaključne molitve i blagoslova s pjesmom sestre su imale prigodu za sakrament pomirenja.

fra Petar Lubina