Sv. Filip i Jakov: Posjet zbora franjevačkih bogoslova

U nedjelju 21. ožujka 2021. zbor bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja već treću godinu zaredom gostovao je u Župi sv. Filipa i Jakova predvođen prof. Perom Prosenicom. Misnom slavlju predsjedao je o. župnik don Dario Matak. Na kraju misnog slavlja fra Ivan Novaković predstavio je bogoslove i ukratko opisao život u klerikatu, a poslije misnog slavlja bogoslovi su svima nazočnima darovali besplatan primjerak lista „Počeci“. 

Puni zahvalnosti o. župniku i gospodinu Ivanu Eškinji, članu župnog vijeća, bogoslovi su se uputili na trajekt za otok Pašman, odnosno u benediktinski samostan Ćokovac.

U Samostanu sv. Kuzme i Damjana bogoslove je dočekao prior samostana brat o. Jeronim Adam Marin koji ih je uveo u samostansku crkvicu. Nakon što su se udobno smjestili, bogoslovi su imali priliku čuti o povijesti samostana Ćokovac i reda benediktinaca, a prioru je upućeno i pokoje znatiželjno pitanje. Uslijedio je susret s ostalom braćom benediktincima koji su bogoslove dočekali u blagovalištu gdje su, uz malenu zakusku i čašicu razgovora, pokazali monaško gostoprimstvo i bratsku otvorenost.

Na poziv braće benediktinaca, bogoslovi su se pridružili zajedničkoj molitvi Večernje iz benediktinskog časoslova. Bilo je to  iskustvo koje će bogoslovi pamtiti još dugo.

Osvježeni duhovno i prepuni dojmova,  bogoslovi su se uputili  na trajekt za Biograd odakle su krenuli prema Splitu.

fra Stipe Buljan