Split: Svećeničko ređenje

U subotu 27. lipnja 2020. u crkvi Gospe od Zdravlja na Dobrom (Split) mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski zaredio je osmoricu novih svećenika. Četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije i četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a oni su: don Ivan Odrljin, don Nikola Šakić, don Mirko Šakić, don Slavko Volarević, fra Filip Čogelja, fra Ivo Rastočić, fra Slaven Čeko i fra Željko Štrbac.

Uz nadbiskupa Barišića u koncelebraciji su bili fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko – makarske nadbiskupije, odgojitelji ređenika i još dvadesetak svećenika.

Mons. Barišić u homiliji se dotaknuo  teme dostojnosti kandidata za prezbiterat te istaknuo „da ljudsko mišljenje o tome nije dovoljno, jer mi ne poznajemo srca kandidata za svećeništvo u potpunosti“. „Kroz današnje evanđelje Gospodin govori da ne može biti Njegov učenik onaj tko više voli oca ili majku od Njega te nas podučava da je dostojan onaj tko prihvaća svoj križ i ide za Njim. Mi trebamo ljubiti svoje roditelje, ali Gospodin treba biti na prvom mjestu, jer je On punina ljubavi“. Na kraju slavlja nadbiskup je zahvalio svima koji su i na najmanji mogući način pomogli ređenicima da dođu do ovog trenutka, tj. svojeg ređenja za prezbitere Crkve, posebno obitelji i odgojiteljima koji su ih pratili u njihovom duhovnom odrastanju.

Nakon misnog slavlja okupljenima se obratio fra Marko Mrše. U svom govoru i čestitci fra Marko se kratko osvrnuo na pandemiju koja je utjecala i na ovogodišnje ređenje, a posebno je potaknuo sve prisutne da mole za nova duhovna zvanja u Crkvi.

Novozaređenim svećenicima fra Marko je poručio: „Draga mlada braćo, dragi mladomisnici, dok vam s jedne strane svakom ponaosob čestitam na – smijem li uopće upotrijebiti riječ koju mislim reći ako ste se Kristu posvetili i prepustili, ali reći ću je – čestitam vam na hrabrosti koju, siguran sam, crpite iz pouzdanja u Božju providnost, koju nalazite u dubokom smislu pripadnosti Kristu i svijesti da ste Njegovi službenici, učenici i svjedoci u ovom svijetu, a s druge strane upućujem vam riječ ohrabrenja u vršenju svojih službi, a napose u življenju vašega svećeničkog, odnosno redovničkog poziva, na osobnu duhovnu korist, na korist ove naše mjesne Crkve, redovničke zajednice i na korist opće Crkve“.

Na samom kraju otpjevao se himan „Tebe Boga hvalimo“ kako bi se Bogu zahvalilo za novu snagu Crkve, novih osam svećenika.

Zbog epidemiološke krize uzrokovane koronavirusom (COVID – 19) samo ređenje bilo je zatvoreno za javnost, ali moglo se pratiti uživo putem platforme YouTube.

Fra Stipe Buljan


Čestitka fra Marka Mrše, provincijskog ministra

Poštovani oče nadbiskupe Marine,
draga braćo mladomisnici,
dragi roditelji naših mladomisnika,

na kraju ovoga euharistijskog slavlja u prigodi svećeničkog ređenja izražavam svoju radost i zahvalnost Bogu za dar duhovnih zvanja. A Vama, oče nadbiskupe, zahvaljujem što ste predvodili ovo misno slavlje i osmoricu đakona zaredili za svećenike, među kojima četvoricu članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Nalazimo se u uistinu posebnim okolnostima i pod posebnim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa. I kad smo pomislili i opravdano se nadali da će mjere biti postupno i relativno brzo ukinute, to se ipak nije dogodilo. Čini se da se dogodilo upravo suprotno zbog čega danas na ovo slavlje nismo mogli pustiti sve one koji su željeli prisustvovati, sve one koji su svojom nazočnošću htjeli s mladomisnicima podijeliti radost ovoga njihovoga svetog i svečanog dana. Danas naša mlada braća ispunjavaju uvjete koji će ih odvesti na Njivu Gospodnju, postaju Kristova produžena ruka, pastiri i Njegovi svjedoci, pozvani i poslani da svojim primjerom i riječima vode vjerni puk putem dobra, putem spasenja, putem vjere u Trojedinog Boga i vjere u Kristovo otkupiteljsko otajstvo.

Rado se sjećamo svećeničkog ređenja, to je uistinu poseban dan. Naša Provincija, ovaj samostan, svetište i župa počašćeni su što je ovogodišnje ređenje održano upravo u ovoj crkvi, pod zaštitom Krista Kralja, čijoj se fresci divimo, i pod okriljem zaštite Kristove Majke, Gospe od Zdravlja. Želim da vam, usprkos svim ovim mjerama, ovaj dan ostane utisnut u srca i um, da vam ovaj dan nikad ne izblijedi u sjećanju, dan kada su vam pomazane ruke i time ste postali: sacerdotes in aeternum.

Kroz sve ove godine pripreme za ovaj svečani, vjerom prožeti i teološki znakoviti dan, pred vama je vrijeme koje još uvijek ne poznajete, vrijeme u kojem ćete stjecati svoja pastoralna, vjernička, svećenička iskustva. Cijeli ljudski život uglavnom je sazdan i satkan od nekakvih početaka. I kad mislite da ste diplomom dosegli nešto, opet vas čeka početak. I to je dobro i to je realno.  

U fazi smo zajedničke borbe protiv koronavirusa. Ovo je epidemiološki, medicinski neprijatelj, ali u životu postoji više vrsta neprijatelja i poteškoća, više vrsta nemedicinskih virusa koji će vas zasigurno pratiti, ali se nadam da ćete im odolijevati i uvijek izlaziti kao pobjednici.  

Draga mlada braćo, dragi mladomisnici, dok vam s jedne strane svakom ponaosob čestitam na – smijem li uopće upotrijebiti riječ koju mislim reći ako ste se Kristu posvetili i prepustili, ali reći ću je – čestitam vam na hrabrosti koju, siguran sam, crpite iz pouzdanja u Božju providnost, koju nalazite u dubokom smislu pripadnosti Kristu i svijesti da ste Njegovi službenici, učenici i svjedoci u ovom svijetu, a s druge strane upućujem vam riječ ohrabrenja u vršenju svojih službi, a napose u življenju vašega svećeničkog, odnosno redovničkog poziva, na osobnu duhovnu korist, na korist ove naše mjesne Crkve, redovničke zajednice i na korist opće Crkve.

Isus je rekao jednu vrlo znakovitu rečenicu: „Tko ustraje do konca, taj će se spasiti“. Siguran sam je da ste je tijekom teološkog studija iz predmeta Sveto pismo detaljno studirali i dobro upamtili, shvatili i prihvatili. Neka vam ona bude svakodnevno životno opredjeljenje. Ustrajte, braćo, na započetom putu, ostvarite svoju osobnu sreću, zadovoljstvo i mir kroz življenje svećeničkog i redovničkog zvanja koje ste odabrali. Budite podrška i svjedočanstvo drugima i na sličan način će vam, siguran sam, biti uzvraćeno. Biti revan, biti dobar, biti ustrajan u dobru ne može ostati nezamijećeno i sakriveno.

Dragi mladomisnici, čestitam vam ovaj dan. Čestitam vašim roditeljima i svima vašima. Čestitam župnicima i župnim zajednicama iz kojih potječete i poručujem vam jedno: djelovanje u Kristovo ime s vjerom i primjerom života po toj vjeri ispravan je put prema ostvarenju poslanja koje ćete vršiti u Kristovo ime i uime Crkve. Svoj rad i nastojanje povjerite Onome na čiji ste se poziv odazvali, a On će zasigurno pratiti i blagoslivljati vaš trud oko spasenja duša onih koji vam budu povjereni po crkvenim službama. Želim vam svima obilje Božjega blagoslova!