Split – Trstenik: Susret franjevačkih bogoslova s fra Massimom Fusarellijem, gen. ministrom OFM

U nedjelju 5. ožujka 2023. godine, u franjevački Klerikat na Trsteniku stigao je generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli u pratnji generalnih definitora i provincijala Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincija.

Povod dolaska bila je petnaesta generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae) na kojoj je nazočio i cijeli generalni definitorij na čelu s generalnim ministrom fra Massimom.

Nakon završetka skupštine general Reda posjetio je franjevačke novake u Samostanu svetog Ante na Humcu u kojem su ove godine novaci iz bosansko-hercegovačkih provincija i Provincije Presvetog Otkupitelja iz Hrvatske. Na putu za Rim general Reda stigao je i u Split.

Zajedno s generalnim definitorima general se susreo s bogoslovima i magistrom fra Sinišom Balajićem u bratstvu u kojem su se kroz ugodnu čašicu bratskog razgovora upoznali te je poslušao i odgovarao na pitanja mlade braće bogoslova. Bogoslovi su kroz pitanja dotaknuli razne teme koje su se odnosile na duhovna zvanja i njihovo općenito stanje u Redu, s posebnim osvrtom na prilike u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Teme razgovora bile su vezane i uz problematiku današnje digitalne komunikacije i njezinih granica te na koji način najbolje predstavljati franjevački život a da se ne ode u krajnosti. Jedno od pitanja bilo je vezano posebno uz pastoralno poslanje fratara hrvatskih franjevačkih provincija koje su veoma aktivne na području mnogih župa diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine kao i na mnogim hrvatskim katoličkim misijama u inozemstvu.

Središnje mjesto susreta bila je sveta misa u samostanskoj crkvi koju je predvodio fra Massimo. Na kraju misnog slavlja fra Massimo je svoj braći podijelio „tau“ križeve koji su blagoslovljeni u Porcijunkuli te Pravilo Reda manje braće.

Nakon svečanog blagoslova slavlje je prešlo za obiteljski stol u samostanskom blagovalištu. Na samom kraju susreta provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše zahvalio se generalu, svim definitorima i braći provincijalima na posjetu. Fra Massimo je u znak sjećanja gvardijanu Samostana o. Ante Antića na Trsteniku fra Domagoju Volareviću kao trajni spomen poklonio medaljon generalnog ministra na kojem su prikazani Isus, sveti Franjo i franjevački grb te se zahvalio braći bogoslovima na čelu s magistrom, kao i svoj starijoj braći na srdačnom i bratskom dočeku koji je bio za svakog obogaćujući.

Prije svega hvala dragom Bogu na bratskom susretu koji nas je potakao da se svi još više trudimo ići stopama Asiškog Siromaha, serafskog oca Franje u nasljedovanju Isusa Krista!

fra Mate Šakić