Sprovod fra Nedjeljka Norca Keve

U utorak 7. ožujka 2023. godine u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske održan je posljednji ispraćaj fra Nediljka Norca Keve koji je, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo 5. ožujka 2023. godine, u popodnevnim satima u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku.

Na ispraćaju je bilo prisutno šezdesetak svećenika fratara, časne sestre, franjevački bogoslovi, sjemeništarci, rodbina i veliki broj prijatelja pokojnog fra Nediljka.

Misu zadušnicu za pokojnika predvodio je fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a u koncelebraciji su bili: fra Marinko Vukman, gvardijan samostana u Sinju, fra Domagoj Volarević, gvardijan Samostana o. Ante Antića u Splitu na Trsteniku čijoj je samostanskoj obitelji fra Nediljko pripadao, i ostala braća svećenici.

Fra Zoran se oprostio od fra Nediljka uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te je posebno istaknuo njegov dugogodišnji pastoralni rad u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj.

Uime franjevaca Samostana o. Ante Antića u kojem je fra Nediljko proživio zadnje dane svog života oprostio se gvardijan fra Domagoj Volarević.

Poslije svete mise sprovodne obrede na groblju sv. Franje u Sinju predvodio je sinjski gvardijan fra Marinko Vukman.

fra Mate Šakić


Homilija fra Zorana Kutleše, provincijskog vikara

Poštovana braćo svećenici, časna braćo redovnici i redovnice, draga rodbino i prijatelji našega preminulog brata fra Nedjeljka, draga braćo i sestre!

Vijest koju je prekjučer javio gvardijan fra Domagoj, za nas nije bila iznenađujuća. Znali smo da je fra Nedjeljko, koji je godinama bio ozbiljno bolestan, u posljednje vrijeme sve više slabio. Usuđujem se reći da se polako gasio i nestajao kao svijeća. U slabom i bolešću izmučenom tijelu još je samo srce kucalo. Ali prekjučer, u večernje sate, i ono je stalo. Nije moglo više. Ovozemaljsko hodočašće brata Nedjeljka došlo je svom kraju te je on u 76. godini života, 58. redovništva i 49. svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo i, vjerujemo i nadamo se, preselio u mjesto osvježenja, svjetlosti i mira.

Kao što to obično čini o. provincijal, želim i ja sada iznijeti tijek života našeg preminulog brata.

Fra Nedjeljko Norac Kevo rođen je 18. siječnja 1948. u Otoku, od oca Ante i majke Pere r. Jukić. Osnovnu školu pohađao je Otoku (1955. – 1963.). Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju pohađao je od 1963. do 1969. godine. Teologiju je studirao u Dubrovniku (1969. – 1971.), Makarskoj (1971. – 1973.) i Zagrebu (1973. – 1975.) gdje je na KBF-u i diplomirao 1975. godine.

U novicijat je ušao 9. srpnja 1965. godine u Sinju, a godinu novicijata proveo je na Visovcu gdje je položio i prve redovničke zavjete 11. srpnja 1966. godine. Svečane zavjete položio je 17. rujna 1971. na La Verni (Italija). Za đakona je zaređen 1. srpnja 1973. u Sinju, a za svećenika 29. lipnja 1974. Imotskom. Mladu misu slavio je u rodnom Otoku 14. srpnja 1974. godine.

Nakon što je kao mladomisnik djelovao dvije godine kao župni vikar u Podbablju, uslijedilo je njegovo četiri desetljeća dugo djelovanje u Njemačkoj, gdje je djelovao i u njemačkoj pastvi i među našim iseljenicima. Službovao je u sljedećim misijama/župama:

  • Schwalbach – kapelan u njemačkoj pastvi (1978. – 1980.)
  • Frankfurt a/M – kapelan u njemačkoj pastvi (1980. – 1983.)
  • München – dušobrižnik (1983. – 1984.)
  • Wuppertal – dušobrižnik (1983. – 1990.)
  • Berlin – voditelj misije (1990. – 1994.)
  • München (St. Gabriel) – gvardijan i župni vikar (1994. – 2000.)
  • Offenbach – voditelj misije (2000. – 2006.)
  • Stuttgart (Bad Cannstatt) – voditelj misije (2006. – 2008.)
  • Rosenheim – voditelj misije (2009. – 2017.)

Teška bolest nastupila je već 2008. godine pa je proveo jednu godinu na liječenju – živio je u Münchenu kao rekonvalescent (2008. – 2009.), nakon čega se opet vratio u pastoral.

Godine 2017. opet dolazi u München na liječenje te tu ostaje do prošle godine, kada se vraća u domovinu, najprije u Zagreb, a onda krajem godine u Split, u naš Samostan o. fra Ante Antića na Trsteniku, gdje je i preminuo. 

Kada sam čitao podatke o životu našeg brata Nedjeljka – Ćike, odmah su mi se nametnule dvije misli iz Svetog pisma.

Prva – riječi sv. Pavla iz Poslanice Filipljanima: Naša je domovina na nebesima. Pok. fra Nedjeljko proveo je više od pola svog života u tuđini. Vjerujem da je, kao i svaki pravi Hrvat koji živi izvan Lijepe Naše, čeznuo za svojom Domovinom, ali je ujedno kao fratar i svećenik znao da ni domovina Hrvatska nije naše konačno odredište. Bog nas je, naime, stvorio za vječnost, da nakon tijeka života na zemlji uđemo u puninu zajedništva s Njim i svima koji su Njegovi. Smisao svega što kao Božja stvorenja činimo na zemlji jest doći u Nebo.

U vremenu smo korizme, pripreme za proslavu najvećeg otajstva naše vjere, a to je Vazam – Isusova muka, smrt i uskrsnuće. Korizma sve nas vjernike podsjeća na cilj života, a to je Isus, Život naš i Uskrsnuće naše. Možemo reći da je korizma slika našeg života na zemlji jer je ona vrijeme intenzivnije molitve, pokore i djela bratske ljubavi te ujedno vrijeme nade – usmjerenosti prema konačnom cilju i svrsi života.

Stoga ovom svetom misom i kasnije sprovodom molimo milosrdnog Boga da našeg brata Nedjeljka očisti od svih njegovih nesavršenosti, slabosti, grijeha i mana te ga uvede u nebesko kraljevstvo koje je kao svećenik-redovnik naviještao, u koje je vjerovao i kojem se nadao.

Druga misao koja mi se nametnula iz Svetog pisma Isusove su riječi koje smo čuli u Evanđelju: Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti. Pok. fra Nedjeljko strpljivo je nosio križ bolesti gotovo 15 godina. Svi smo mogli proteklih mjeseci vidjeti koliko ga je taj teret iscrpio i izmorio. Zato ga sada s vjerom, nadom i ljubavlju predajemo u izranjene ruke Isusa Otkupitelja i Spasitelja da mu On bude nagrada, okrjepa i odmor.

Uime o. provincijala fra Marka te uime sve braće naše Provincije zahvaljujem svima koji su bili Šimun Cirenac i Veronika našem bratu Nedjeljku u nošenju križa bolesti. Zahvaljujem svoj braći u klerikatu, a posebno gvardijanu fra Domagoju i magistru fra Siniši koji su bratskom brigom i pažnjom bili uz fra Nedjeljka u svim njegovim potrebama.

Poštovana obitelji pok. fra Nedjeljka, primite iskrenu sućut svih članova naše Provincije!

A tebi, dragi brate Nedjeljko – Ćiko, hvala što si prihvatio Božji poziv i uz pomoć Njegove milosti bio marljivi radnik na Njegovoj njivi u domovini i inozemstvu! Hvala ti i za primjer strpljivosti u tegobama i poteškoćama bolesti!

Po Majci Mariji, koju ovdje štujemo kao Čudotvornu Gospu Sinjsku, s poniznom vjerom molimo Gospodina da te uvede u domovinu na nebesima, gdje se i mi nadamo jednom biti i slaviti Boga u svu vječnost!

Počivaj u miru Božjem! Amen!


Oproštajni govor fra Domagoja Volarevića, gvardijana

Fra Nediljko je jesenas došao u naš samostan na liječenje i oporavak. Već smo otprije bili upoznati s njegovim zdravstvenim stanjem koje je prema dijagnozama bilo ozbiljno. Znali smo i da mu se stanje nakon određenih problema čak i popravljalo. Nakon što je stigao i smjestio se, unatoč određenim poteškoćama, nadu nam je ulijevala i vraćala njegova pokretljivost, čak izvjesna živost i sudjelovanje na zajedničkim točkama dnevnog reda našega samostanskog bratstva. Za ilustraciju nade napomenut ću da mi je bilo drago kad je na Božić bio koncelebrant na misnom slavlju koje sam predslavio sa starijom i bolesnom braćom. Ipak, opaka bolest nije mirovala pa je tijekom siječnja primljen na bolničko liječenje. I kroz to razdoblje, unatoč ograničenim posjetima zbog bolničkih pravila, kada smo ga posjećivali, vidjela se njegova nepokolebljivost i želja za životom. Nije to bila samo naravna želja, već, rekao bih, pored nje i odsjaj one iskonske želje koju je Stvoritelj upisao u ljudsko srce. Posljednje ovozemaljske dane, premda tjelesno oslabio, proveo je u našem samostanu na Trsteniku s potrebnom zdravstvenom i duhovnom njegom. Osim medicinskog osoblja koje se najviše brinulo, dan prije nego ga je pohodila sestrica smrt, kako ju naš sv. otac Franjo naziva, primio je i blagoslov od dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića. A koji sat prije nego će prijeći k Ocu nebeskom također je primio i blagoslov od nasljednika sv. Franje generalnog ministra našeg Reda fra Massima Fusarellija. Ocu Nebeskom u vječnost otišao je u nedjelju 5. ožujka u poslijepodnevnim satima, praćen molitvom braće franjevaca te svojih sestara i nećakinje.

Zahvaljujem svima koji su se kroz proteklo vrijeme brinuli za njega, ponajviše liječnicima, medicinskim sestrama i njegovateljicama: nisu štedjeli ni vremena ni truda za pomoći. Zahvaljujem i braći fratrima te njegovoj rodbini i svima koji su molitvom ili djelom bili na pomoć medicinskom osoblju i samom fra Nediljku. Svima vam Gospodin obilato uzvratio svojom milošću.

Obitelji i rodbini još jednom, uime samostana, izražavam ljudsku i kršćansku sućut! A fra Nediljku neka Gospodin udijeli pokoj vječni da u zajedništvu svetih uživa u gledanju Njegova lica. Počivao u miru!


Sućuti:

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, apostolski upravitelj splitsko-makarski
mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru

Mnogopoštovani oče Provincijale,

izražavamo našu kršćansku sućut i blizinu Vama, braći franjevcima, rodbini, prijateljima i znancima pokojnoga fra Nedjeljka Norca Keve, člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, koji je u 76. godini života, 58. redovništva i 49. svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i predan u Očevu volju, preminuo s ovoga svijeta.

U korizmenom vremenu Crkva nas podsjeća da smo od praha zemaljskoga uzeti i za nebo određeni, te se naš put do uskrsnuća i savršenoga zajedništva s Bogom ostvaruje u svakodnevnom strpljivom nošenju križa.

Pokojni fra Nedjeljko pretežiti je dio svoga svećeničkoga i redovničkog služenja proveo medu našim hrvatskim vjernicima u Njemačkoj. Daleko od zemaljske domovine, bio je glasnik Velikoga Kralja pokazujući put u nebesku, neprolaznu domovinu. Neka ga Krist Gospodin nagradi u svome Kraljevstvu.

Počivao u miru Božjem!

 

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet
te je dao svoga Sina Jedinorođenca
da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne,
nego da ima život vječni.
Iv 3, 16

Mnogopoštovani Oče,

Primivši vijest o smrti Vašega subrata fra Nedjeljka Norca Keve koji je jučer preminuo u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku u 76. godini života, Vama, njegovu provincijalu kao i svim članovima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja izražavam iskrenu kršćansku sućut.

U 58 godina redovništva i 47 godina svećeništva koliko je pastoralno djelovao fra Nedjeljko, mnoštvo je proživljenoga. Posebice kada je riječ o tome da je pokojnikovo služenje najviše bilo vezano uz hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj. Zahvalni Bogu za mnoge godine i postaje na kojima je našim ljudima pružao sakramente, bratsku riječ i utjehu, spominjemo se službi u našim misijama, župama i zajednicama gdje je bio kao dušobrižnik u Münchenu (1983. 1984.), potom u Wuppertalu (1983. — 1990.), kao voditelj misije bio je u Berlinu (1990. 1994.), u Offenbachu (2000. — 2006.), Stuttgartu (Bad Cannstattu i Feuerbachu) (2006. — 2008.) te Rosenheimu (2009. — 2017.). Za sve te mnoge godine kojim je formirao naraštaje naših sunarodnjaka i njihovih potomaka, neka mu milosrdni Gospodin bude nagradom!

Pridružujući se molitvi za njegovu neumrlu dušu iskreno Vas u Gospodinu pozdravljam!

vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj