Split (Trstenik): Svečani zavjeti četvorice braće

U nedjelju 17. rujna 2023. godine u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku u Splitu, četvorica franjevačke braće, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, položili su svečane zavjete u Redu manje braće.

Svečane zavjete položili su sljedeći franjevci:

  • fra Oliver Marčinković, rodom iz Kotor Varoša, koji je rođen i odrastao u Stuttgartu. Pripada Hrvatskoj katoličkoj župi blaženog Alojzija Stepinca u Stuttgartu-Zentrum;
  • fra Marko Plejić iz Župe svete Gospe od Otoka u Solinu;
  • fra Valentino Radaš iz Župe svetog Mihovila Arkanđela u Lišanima Ostrovičkim;
  • fra Šimun Suton iz Župe svetih Petra i Pavla u Kočerinu.

Euharistijsko slavlje započelo je u 18 sati, a predslavio ga je mnp. o. provincijal fra Marko Mrše u koncelebraciji s fra Sinišom Balajićem, magistrom franjevačkih bogoslova, fra Domagojem Volarevićem, gvardijanom Samostana o. Ante Antića na Trsteniku, i fra Domagojem Runjom, profesorom Svetog pisma na KBF-u Split. Prisustvovalo je i mnogo župnika i župnih vikara iz župa iz kojih potječu novozavjetovani franjevci, kao i više od trideset braće svećenika.

Svečanom misnom slavlju prisustvovali su i bogoslovi iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, bogoslovi drugih franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bogoslovi iz Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, franjevački novaci s Visovca, sjemeništarci iz Sinja, brojne časne sestre te obitelji, rodbina i prijatelji novozavjetovanih franjevaca.

Misno slavlje animirali su čitanjem i ministriranjem franjevački bogoslovi, a pjevanjem Zbor Župe Gospe od Zdravlja iz Splita na Dobrom, pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata, predvođen orguljaškom pratnjom s. Zorislave Radić.

Nakon homilije, novozavjetovani franjevci svojim odgovorima potvrdili su spremnost na posvećeni život i predanost Bogu. Tijekom litanija prostrli su se pred oltarom kao znak potpune odanosti Bogu, a na kraju su svoje zavjete položili u ruke mnp. o. provincijala. Kao završni čin, novozavjetovani su se upisali u knjigu svečano zavjetovane braće koja datira još iz 1749. godine.

Nakon svečanog blagoslova i pozdrava gvardijana fra Domagoja Volarevića na kraju sv. mise, slavlje se nastavilo u samostanskom blagovalištu i klaustru za obiteljskim stolom.

fra Mate Šakić