Stankovci (Budak): Svečano proslavljena obnova crkve sv. Kate

Svečanim euharistijskim slavljem 25. studenog 2021. u crkvi sv. Kate u Budaku proslavljen je blagdan sv. Kate te obnova starodrevne crkve sv. Kate iz 9. st., uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz Župe Stankovci i okolnih mjesta. Slavlje je započelo procesijom oko crkve. U procesiji su se izmjenjivale litanije i pučki napjevi, a mladići u narodnim nošnjama nosili su kip sv. Kate.
Misno slavlje predvodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, u koncelebraciji sa župnikom fra Dujom Jukićem, fra Petrom Teskerom, fra Božom Duvnjakom i fra Tomislavom Brekalom. Prije početka misnog slavlja biskup Tomislav Rogić blagoslovio je obnovljenu crkvu sv. Kate.
„Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj, evo nas okupljeni da slavimo Boga koji se proslavi u vašoj crkvi sv. Kate. Današnji blagdan zaštitnice sv. Katarine prilika je da se i mi u nju ugledamo, da je molimo za zagovor, da nam bude uzor u vjeri Kristovoj. Koliko god da nas to koštalo, kolike žrtve trebali podnijeti, jedan je cilj – prispjeti u slavu Oca nebeskog, Krista Kralja u kojem će biti nagrađeno svako djelo i svaka podnesena patnja. Nagrada je to od Boga obećana, tolika da se ne da usporediti ni s jednom drugom, jer tko je taj tko može ponuditi više nego što Bog obećava. Neka nas sv. Katarina zagovara u kršćanskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku“, kazao je mons. Tomislav Rogić.
Idejni pokretač obnove crkve sv. Kate bio je župnik fra Dujo Jukić, u dogovoru s Draženom Orlovićem, predsjednikom organizacijskog odbora za obnovu crkve, a mještani Budaka podržali su obnovu crkve radom i dobrovoljnim novčanim prilozima.
Dražen Orlović, predsjednik organizacijskog odbora obnove crkve, rekao je: „Obnova naše crkve počela je inicijativom našeg župnika fra Duje Jukića u dogovoru sa mnom i mještanima. Prvi radovi počeli su u veljači i trajali su sve do blagdana sv. Kate 25. studenog 2021. O veličini ovoga povijesnog projekta govori podatak da su mještani Budaka dali 600 dragovoljnih dnevnica. Ukupni trošak obnove crkve izvana, iznutra i kompletnih zidova dvorišta iznosi 400.000 kuna, kojeg su donirali mještani, Općina Stankovci. Najveći pojedinačni donator je Mara Brekalo-Brčić koja je dala 40.000 kuna za potpuno unutarnje uređenje. Hvala od srca svim našim mještanima, prijateljima iz Stankovaca, Bile Vlake, Škabrnje i Polače na velikim dobrovoljnim novčanim prilozima za našu crkvu. Velika hvala našim majstorima Mili Brčiću, Živku Orloviću i svim mještanima koji su svakodnevno radili na obnovi naše crkve“.
Župu Stankovci čine sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje. Crkva sv. Katarine u Budaku jest stara presvođena građevina. Podizana je u dva navrata, u starohrvatsko doba u 9. stoljeću i novije u 18. stoljeću. Na pročelju je zvonik na preslicu s jednim zvonom. Krov na crkvi izmijenjen je 1982. g. U crkvi je noviji mramorni oltar i svetičin kip. Crkva je više puta obnavljana, posljednji put za župnikovanja fra Julijana Ramljaka 1982. godine. Staro groblje oko crkve ograđeno je zidom u kojem ima ulomak pletera. Crkva i njezin okoliš nisu arheološki istraženi.
Vanjski zidovi crkve nanovo su fugirani, a kameni blokovi ispjeskareni i očišćeni. Urušeni kameni zidovi dvorišta ponovo su sazidani i fugirani. Unutrašnjost crkve u kojoj se nalazi lijepi kip sv. Kate potpuno je obnovljena, postavljene su slike postaja križnog puta, nove podne pločice i drveni oltar. Ispred crkve je postavljen veliki pocinčani križ. Nove klupe i drveni oltar djelo su domaćeg stolara Mile Brčića. Mali križ na oltaru djelo je poznatog akademskog kipara pok. Dragana Kwiatkowskog. Postavljena je restaurirana kamenica za blagoslovljenu vodu te novi križ na preslicu zvonika.
Simbolično u svečanoj košarici vjernici su biskupu Rogiću poklonili plodove budovačke zemlje i rada vrijednih zemljoradnika: domaće maslinovo ulje, vino, luk, smokve i tuku. Biskup je na kraju svima od srca zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov.
Na kraju misnog slavlja župnik fra Dujo Jukić zahvalio je biskupu na pastirskim riječima poticaja i ohrabrenja, braći svećenicima, mješovitom župnom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima na bilo koji način pomogli u proslavi za novoobnovljenu crkvu sv. Kate. Mještani Budaka postavili su pored crkve veliki šator i bogatim domjenkom počastili šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića i sav nazočan vjernički puk. KUD Vinac Stankovci sve nazočne goste oduševio je stankovačkim narodnim napjevima.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane