Lišane (Vukšić): Proslavljen blagdan sv. Kate

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate 25. studenog 2021., uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića sv. Kata, djevica i mučenica. Misno slavlje predvodio je fra Lazar Perica, župnik Bilica, u koncelebraciji s domaćinom fra Božom Mandarićem. Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu Župe sv. Mihovila.
„Danas, na blagdan vaše nebeske zaštitnice sv. Katarine, zahvalite svome Bogu što možete biti na misi, što je Krist s vama i što možete slušati Njegovu riječ. Krist je došao radi našeg spasenja. Prihvatimo da je Bog s nama, da nas ljubi. Vjerujem da ste svi ovdje odabrali pravi put – slijediti Krista. Budite sigurni da vas Bog neće nikada napustiti. Isus kaže: Moja su braća i sestre koja vrše volju Božju. Neka nam sv. Katarina bude primjer da i mi možemo položiti svoj život za Krista“, kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Lazar Perica.
U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena oba zvona, a kapela još uvijek nije obnovljena. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987. godine u blizini stare crkve sv. Kate, a i ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. 2005. godine na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom.
Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Lazaru Perici na predivnoj propovijedi i riječima poticaja i ohrabrenja, crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane