Štikovo (Vrlika): Proslava sv. Luke, zaštitnika mjesta

Mještani Štikova koje pripada Župi Vrlika proslavili su svoga zaštitnika sv. Luku evanđelistu u subotu 17. listopada.

Crkva sv. Luke u Štikovu izgrađena je 1780. g., a oko nje se nalazi nekoliko stećaka. U Štikovu živi oko 20 vjernika katolika iz plemena Vujević.

Sv. misu u 10.30 sati slavio je i propovijedao vrlički župnik fra Mladen Prolić. Misna čitanja čitali su mještani Ankica Vujević i Mario Vujević. Na ovogodišnjoj proslavi sv. Luke okupilo se 2/3 manje vjernika u odnosu na prethodne godine, točnije njih 31.

U propovjedi župnik se osvrnuo na pandemiju koronavirusa s kojom se suočavamo. Naveo je riječi pape Frane: Pandemija virusa kroz koju prolazimo natjerala nas je da živimo na puno dramatičniji način. Odsada nam je dužnost graditi novu stvarnost (Poruka na Duhove). Papa je pozvao svijet na stvaranje poštenijeg i pravednijeg društva.

Nepogoda uzrokovana koronavirusom pokazala nam je da su svi ljudi jedna velika obitelj koja plovi na istoj lađi (usp. papa Frane, poruka 4. uskrsna nedjelja). No, ploviti u pravom smjeru nije zadaća povjerena isključivo našim snagama, niti ovisi o rutama kojima smo odlučili ploviti. Tom prigodom papa je pozvao na zahvalnost Gospodinu. U zahvalnosti su i snaga i poniznost, osobine koje su potrebne današnjem čovjeku.

U nastavku propovjedi župnik je rekao kako je obitelj kućna Crkva (LG 11). Roditelji snagom sakramenta ženidbe prenose Božju ljubav i grade zajedništvo. U obitelji treba biti prisutna molitva, prenošenje vjere, razgovor između roditelja i djece te jednih i drugih s osobama treće životne dobi, bakama i djedovima. Obitelj je kroz nedjeljnu misu uključena u zajednicu Kristovih vjernika, župu.

Župnik je pozvao vjernike da budu otvoreni Kristu te da Krista Gospodina i njegovu riječ – evanđelje, koju nam je prenio i zapisao sv. Luka evanđelist, unesu u svoj život, obitelji i društvo.

Na kraju mise sjetili smo se fra Ivana Cvetkovića, člana Hrvatske franjevačke provincije – Zagreb na službi u HKM Salzburg (Austrija) koji nije mogao biti na proslavi sv. Luke u Štikovu, a po majci Nadi podrijetlom je iz Štikova kao i pok. fra Milana Ujevića koji je nedavno preminuo, a koji je redovito sudjelovao na proslavi sv. Luke u Štikovu.

Poslije mise nije bilo uobičajenog druženja pored crkve.

Fra Mladen Prolić, župnik