Studenci: “Dani sv. oca Pia”

Darom Gospodnjim utekosmo se i ove godine moćnom zagovoru i stavismo svoje živote u sigurnu obranu i zaštitu sv. o. Pia iz Pietrelcine. U svim danima trodnevnice i blagdana ovaj veliki svetac s Isusovim stigmama zaštitio nas je od zlobnog koronavirusa, od zla i sotone. Proslavismo ga dostojno i radosno.

Prvoga dana trodnevnice, 20. rujna, predslavio je i propovijedao naš župnik fra Zoran Jonjić. Na početku slavlja, župnik je blagoslovio lijepi kip sv. o. Pia kojega su poklonile dvije obitelji. Sv. misa slavila se vani, „pod lipama“. Propovjednik je istaknuo sv. o. Pia kao sveca žive vjere. Rekao je da je i ovaj svetac bio „znak osporavan“, ali nije zbog toga prezreo Boga, Crkvu i ljude. Naglasio je da je trpio brojne nasrtaje sotone i njegovih demona, no nisu ga mogli nadvladati niti uništiti. Sav zahvaćen Isusovim i Marijinim Srcem, sv. o. Pio ustrajao je, priznajući Isusa Krista pred ljudima.

Drugog dana trodnevnice, 21. rujna., nakon krunice i litanija sv. o. Piu, sv. misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka predslavio je i propovijedao fra Ivica Omazić, župnik Runovića. Nadahnutim riječima, propovjednik je posebno naglasio sv. o. Pia kao apostola Božjeg milosrđa. Istaknuo je i njegovu očinsku blagost i ljubav prema svakoj duši.

Trećeg dana trodnevnice, 22. rujna., Gospodin nam je darovao milost Obreda prvih zavjeta petero članova našega mjesnog bratstva OFS „Sv. o. Pio” – Studenci, u obnovi. To su: Frano Bilić-Kovačević, Biserka Bilić-Kovačević, Miroslava Bilić-Antičević, Jelena Bilić-Antičević i Marija Maras. Fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata, zbog opravdanih razloga, nije mogao predslaviti ovo slavlje. Zbog toga je službeno delegirao fra Zorana Kutlešu, duhovnog asistenta OFS Imotski i vikara naše Provincije, da predslavi ovo slavlje, a zavjete je uime Crkve, primila Angela Koštro, područna povjerenica za formaciju OFS. Fra Zoran je istaknuo sv. o. Pia kao neumornog ispovjednika. Također je naglasio važnost redovitog dijeljenja i primanja sakramenta oproštenja grijeha. Ohrabrio je zavjetovanike i čestitao im. Slavlju su prisustvovali i duhovni asistenti: fra Frano Laco, župnik Zmijavaca, fra Jakov Udovičić, župni pomoćnik Vinjana, fra Ivica Omazić, župnik Runovića i župnik. Poslije sv. mise zavjetovanicima su čestitali fra Stipe Nimac, Mila Šuto, područna ministra, Angela Koštro uime svih članova OFS.  Nakon fotografiranja zajedničko druženje nastavilo se uz prigodni domjenak.

Središnje slavlje „Dana sv. o. Pia“ bilo je blagdansko župno slavlje u srijedu 23. rujna u 10.30, kojega je predslavio fra Miroslav Bustruc, župnik Živogošća u koncelebraciji s don Srećkom Franićem, župnikom Ciste Provo, don Augustinom Radovićem, župnikom Ciste Velike i Dobranja i župnikom. Slavlju su prisustvovali bogoslov fra Mate Šakić i kandidatkinja za Družbu sestara Služavki Maloga Isusa Kata Šakić. Propovjednik je naviještao da je sv. misa za sv. o. Pia bila najveće čudo Božje ljubavi. Svetac ju je slavio i proživljavao kao žrtvu Isusa Krista, a ne samo gozbu. Naglasio je da je Katolička Crkva danas u najvećoj krizi u svojoj povijesti. Sv. o. Pio trajno je nosio Isusove presvete rane na sebi da bi duhovno liječio rane ljudi kako bi u Isusu bile preobražene.

Milosrdnom Bogu HVALA za ove milosne “Dane sv. o. Pia” u Studencima!

fra Zoran Jonjić, župnik