Šibenik – Meterize: Proslava sv. Jeronima

Župa sv. Jeronima u šibenskom naselju Meterize proslavila je u srijedu 30. rujna blagdan sv. Jeronima, velikog sveca i mistika. Svečanu večernju misu predvodio je imenovani križevački vladika mons. Milan Stipić. Uoči svetkovine održala se trodnevna duhovna obnova koju je predvodio don Mihovil Kurkut SDB pod geslom „Jer svijet bez Boga je svijet bez nade“ usp. (Ef 2,12). Nakon svete mise u nedjelju je održan susret za mlade, u ponedjeljak susret za roditelje, a u srijedu pred sam blagdan klanjanje pred Predsvetim.

„Svaka župa ima svoga sveca zaštitnika te je svaki župljanin svoje župe pozvan da štuje i da se moli tom svecu. Mi vjerujemo kako nebeska i zemaljska crkva zajedno slave i siguran sam da Gospodin daje posebne milosti prije svega župljanima, a i svima onima koji će pohoditi tu župu na sami blagdan“, kazao je don Mihovil Kurkut. „Sv. Jeronim za kojega kažu da je Dalmatinac, mada ne znamo točno iz kojeg kraja dolazi, ali sigurno je da podrijetlo vuče s hrvatske strane Jadrana jedan je od najvećih svetaca Katoličke Crkve. Preveo je Bibliju s grčkog i hebrejskog na latinski jezik, a bio je i veliki poznavatelj Svetog pisma. Živio je u Svetoj Zemlji kao pustinjak i ostavio nam veliki poticaj kako je poznavanje Pisma ujedno i poznavanje samog Krista. Ako ne poznamo Pisma, teško ćemo upoznati Krista“, ističe Kurkut. To je ujedno poticaj da više slušamo, više čitamo i više susrećemo Gospodina kroz Riječ kako bi se Riječ i danas mogla utjeloviti.

Prema sv. Jeronimu nazivaju se mnoge crkve, zavodi, škole, kako u Hrvatskoj, tako i među Hrvatima diljem svijeta. Proglašen je svecem i crkvenim ocem, a Tridentski sabor proglasio ga je i crkvenim naučiteljem što je najveća titula koju neka osoba može dobiti od službene Crkve. Umro je 30. rujna 420. godine u Betlehemu.

Vjera Zorić