Studenci: Posjet bogoslova

U nedjelju 12. lipnja 2022. na svetkovinu Presvetog Trojstva bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zajedno s magistrom fra Ivanom Režićem i fra Šimunom Markulinom, definitorom Provincije i asistentom na Katedri moralnog bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, posjetili su Župu svetog Ilije proroka Studenci na poziv župnika fra Tomislava Brekala.

Prvo misno slavlje u 9 sati predvodio je župnik fra Tomislav, a drugo u 10:30 fra Ivan Režić u suslavlju sa župnikom i fra Šimunom Markulinom. Misno slavlje animirali su ministranti, čitači, članovi Mješovitoga župnog zbora i Zbor franjevačkih bogoslova. Tijekom misnog slavlja „ujedinjeni” zbor pjevao je skladbe koje je uglazbio Mario Cikojević, voditelj studenačkog zbora.

Prije blagoslova i otpusta okupljenima se obratio fra Tomislav, zahvalivši se najprije Gospodinu koji je providio današnje gostovanje dragih nam bogoslova i svećenika fra Ivana i fra Šimuna, a nakon toga i svim župljanima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji susreta te pozvao sve župljane na nastavak molitve za duhovna zvanja. Voditelj župnog zbora Mario Cikojević, u ime cijele župne zajednice i studenačkih pjevača, uz riječ zahvale darovao je magistru fra Ivanu reljefni prikaz blaženog Alojzija Stepinca. Fra Ivan je zahvalio na daru te izrazio radost što je ponovno došao na Studence u društvu bogoslova među kojima su i dva Studenčanina fra Marko Udovičić i fra Mate Šakić te naglasio: „Radost mi je biti u vašoj sredini koja je je uvijek bila vrijedna i aktivna. Molitve vam nikad nije nedostajalo – zbog toga i jest ovoliki broj duhovnih zvanja iz vaše župe. Kao što je vaš župnik kazao – ovdje ne treba poticaj za aktivnosti – Bogu hvala na tome! Fra Vjeko Vrčić je uvijek isticao kako ste u odanosti crkvi posebni. Ostanite i dalje takvi! Molite i dalje za nova duhovna zvanja. Neka vas Gospodin u svemu blagoslovi”.

Fra Stjepan Raić, bogoslov druge godine filozofsko teološkog studija svjedočio je o svom duhovom pozivu. Nakon svečanog blagoslova zbor i župljani otpjevali su pjesmu Glasnik Velikoga Kralja koja je izišla iz pera negdašnjega vokalno-instrumentalnog sastava franjevačkih bogoslova Milovan.

Pri izlazu iz crkve bogoslovi su podijelili prigodne molitve za nova svećenička i redovnička zvanja, a na Franjevačkom trgu nastavili su druženje sa zborašima, roditeljima i obiteljima bogoslova i ostalim župljanima. Fotografirali su se na Franjevačkom trgu pred brončanom skulpturom fra Anđela Udiljka (1787. – 1879.), franjevca i svećenika Provincije Presvetog Otkupitelja. Fra Marko i fra Mate upoznali su ostale bogoslove kako se fra Anđeo zalagao za opismenjavanje puka pa je tako uz studenačku, koja je najstarija, otvarao škole i u drugim mjestima u kojima je službovao. Posebno se istakao u humanitarnom radu pomažući siromašnom puku, koji ga zbog toga prozvaše Caritas, a ondašnje ga vlasti nagradiše zlatnim križem koji se još čuva u imotskom samostanu. Fra Anđelovo cjeloživotno djelovanje bijaše prožeto poniznošću i ljubavlju. Studenčani mu se i danas molitvom utječu za zagovor kod Gospodina, a brončani spomen na Franjevačkom trgu postaviše da im bude dovijeka uzor.

Bratsko druženje i okrjepa nastavljena je u župnoj kući Podgredom, pod drevnim orahom i kapelom svetog Roka – oazom molitve i mira.

Na kraju susreta magistar je zahvalio župniku fra Tomislavu na srdačnom i bratskom susretu  te gostoprimstvu.

 

Ivana Babić