Studenci: Proslava sv. Ilije i predstavljanje knjige

Proslava blagdana sv. Ilije, zaštitnika Studenaca, započela je trodnevnom pripravom koju je predvodio fra Ivo Rastočić, župni vikar Imotskog. Svetim misama trodnevnice prethodile su molitve krunice i posvetne molitve sv. Iliji, koju su predvodili članovi Župnoga pastoralnog vijeća. Sva tri dana vjernici su imali prigodu za ispovijed. Kroz tri dana propovijedi su bile tematski usmjerene prema promišljanju o jačanju vjere, nade i ljubavi. Fra Ivo je naglasio kako je „mali” korak potreban da razvijemo svoju vjeru, baš onako kako je Krist savjetovao bogatom mladiću koji mu je dotrčao ususret i pohvalio se da je sve opsluživao po zakonu. No Krist mu reče kako mu nedostaje ono „malo“. A da bismo to postigli, trebamo se ugledati u Ilijinu proročku vjeru koja ne naviješta praznovjerne rituale koji truju današnjicu već vjeru u Trojedinog Boga, vjeru zajedništva, mira i ljubavi koja nas je održala stoljećima. „Draga braćo i sestre, budimo generacija koja će takvu vjeru prenijeti novim naraštajima. Neka tako bude uz Božju pomoć!“ zaključio je propovjednik. Na misnim slavljima trodnevnice suslavili su župnik fra Tomislav Brekalo te svećenici našijenci fra Jakov Udovičić, fra Ante Tonko Bilić, fra Ivica Udovičić i don Marko Trogrlić. Nakon svete mise trećeg dana upriličeno je predstavljanje knjige „Ante Cikojević“ dr. sc. Stipana Trogrlića u izdanju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja – Služba Božja u biblioteci Umnici Provincije čiji je urednik doc. dr. sc. fra Ivan Macut.

O knjizi i fra Anti Cikojeviću, uz autora dr. sc. Stipana Trogrlića, govorili su mr. sc. fra Jozo Grbavac, prof. dr. sc. don Marko Trogrlić, a predstavljanje je vodio Frano Bilić Prcić.

Predstavljači su naglasili kako je monografija koju predstavljaju najpotpunija knjiga o fra Anti utemeljena na arhivskoj građi koja se čuva u Makarskoj, Splitu i Sinju. Ono što joj daje osobitu vrijednost jest činjenica da je autor fra Antino djelovanje stavio u povijesni, društveni i kulturni okvir i prilike. Knjiga je u tehničkom, sadržajnom i metodološkom pogledu izrazito stručna, napisana na izvrsnome hrvatskom jeziku; autorov stil pisanja je jesan i logičan, tako da se s lakoćom može čitati i razumjeti. U drugom dijelu knjige riječ je o fra Antinu spisateljskom radu u kojem je doneseno mnoštvo citiranih i komentiranih fragmenata iz fra Antina opusa. Predstavljači su naglasili kako je fra Ante Cikojević bio na čelu Provincije u turbulentnim vremenima, u vremenima velikih političkih i drugih previranja u Državi, Redu i Provinciji. Neki su fratri bili nezadovoljni načinom kako je izvršeno ujedinjenje Države SHS s Kraljevinom Srbijom. Stoga se i fra Ante našao na vjetrometini i u vlastitoj zajednici. Nakon stabilizacije prilika mogao se posvetiti svom primarnom zadatku – učvršćivanju redovničkog duha među subraćom. Valja naglasiti kako je uz tešku i odgovornu dužnost upravitelja Provincije ostavio opsežan spisateljski opus. Autor dr. sc. Stipan Trogrlić istaknuo je kako je fra Antin život i djelo bilo zahtjevno ukoričiti u jednoj monografiji te zahvalio svima koji su pomogli prilikom istraživačkog rada, pisanja i tiskanja knjige, kao i večerašnjeg predstavljanja. Dr. Trogrlić naglasio je kako pisanje služi da se ne zaboravi ono što se ne bi smjelo zaboraviti te da se nada kako će nam ova knjiga pomoći da ne zaboravimo Studenčanina fra Antu Cikojevića kojemu zasluženo pripada mjesto među umnicima naše Provincije.

Na kraju predstavljanja nazočnima se obratio župnik fra Tomislav Brekalo i zahvalio na iznimnoj kulturnoj večeri koja bi trebala postati tradicija Ilinskih dana. Glazbeni program predstavljanja uveličala je Klapa sv. Mihovil – Proložac.

Kraći videozapis s predstavljanja možete pogledati na:

https://www.facebook.com/100066466842910/videos/pcb.623698796522343/189281013911832

Na sam dan svetkovine sv. Ilije slavljena su dva misna slavlja. Prvo misno slavlje s početkom u 9 sati predvodio je fra Ivo Rastočić, župni vikar Imotskoga. Središnjem misnom slavlju, koje je predvodio don Marko Trogrlić, prethodila je procesija studenačkim centrom. Kip sv. Ilije i barjak nosili su studenački momci, članovi KUŠU „Studa“ Domagoj Udiljak, Drago Šakić, Mate Bilić Pavlinović, Franjo Šakić, Tadija Šakić i Grgo Babić. Uz predvoditelja misnog slavlja misu su slavili imotski dekan, gvardijan i vikar Provincije fra Zoran Kutleša, župnik fra Tomislav Brekalo, svećenici rodom iz Studenaca te župnici okolnih župa Imotskog dekanata. Misno slavlje animirali su franjevački bogoslovi, čitači Ivan Udiljak i Marija Babić, ministranti i članovi mješovitoga župnog zbora pod ravnanjem Marija Cikojevića. Brojni hodočasnici iz susjednih župa imali su prigodu za ispovijed od ranih jutarnjih sati.

Don Marko je u homiliji naglasio kako život po uzoru na sv. Iliju treba biti prožet vrlinama autentičnih kršćana te da se životnim svjedočenjem i zahvalnim molitvama trebamo truditi otkloniti prepreke na putu sjedinjenja s Gospodinom. Pronalasci odgovora su zahtjevni, mukotrpni, ali ne treba odustajati već naprotiv ustrajati u molitvi te tražiti zagovor našeg zaštitnika sv. Ilije, svih svetaca, a posebno Blažene Djevice Marije. Na završetku misnog slavlja župnik fra Tomislav je zahvalio don Marku na predvođenju misnog slavlja i svim aktivnostima kojima se rado odziva za svoju rodnu župu, svim svećenicima koji su sudjelovali u današnjem misnom slavlju i misnim slavljima trodnevnice, bogoslovima, zboru, ministrantima, čitačima, svoj studenačkoj mladosti, predstavnicima civilne vlasti – načelniku Petru Petričeviću, dožupanu Anti Šošiću, županijskom pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavu Đonliću na nazočnosti, svima koji su pomogli da slavlje patrona sv. Ilije bude svečano i dostojanstveno te djelatnicima Laudato TV koji su snimali i prenosili misno slavlje.

Nakon blagoslova i misnog slavlja nastavljeno je radosno druženje na Franjevačkom trgu i u centru Studenaca, a u poslijepodnevnim i večernjim satima nastavio se program 29. Studenačkog lita i tradicionalnog derneka čiji su Ilinski dani sastavni dio. Studenačko lito traje sve do blagdana sv. Roka, suzaštitnika studenačke župe.

Ljudevit Cikojević