Studenci: Proslava sv. Ilije

Ovogodišnje slavlje svetkovine sv. Ilije proroka bijaše u znaku svečane svete mise koju je predvodio mladomisnik don Mirko Šakić. Prva sveta misa svetkovine prema običajniku slavljena je u 8 sati, a svečana sveta misa u 10:30. Središnjem misnom slavlju prethodila je molitva krunice Božjeg milosrđa i procesija studenačkim centrom.

Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio mladomisnika don Mirka te između ostalog naglasio kako su Crkva i naša župna zajednica obogaćeni još jednim svećenikom. „Naše zahvale Gospodinu, najljepše želje i molitve neka te prate kroz život i budu pokazatelj našeg divljenja i poštovanja. Budi istinski pastir, uvijek s osmijehom na licu i otvorenog srca tako da ljubavlju možeš služiti drugima…“

Uz predvoditelja misnog slavlja don Mirka suslavili su župnik fra Zoran Jonjić, don Srećko Franić, fra Miroslav Bustruc, don Mladen Parlov, don Hrvoje Relja, don Augustin Radović te studenački svećenici fra Jakov Udovičić, fra Ante Tonko Bilić, fra Dinko Bošnjak, fra Ivica Udovičić i don Marko Trogrlić. Zbog župničkih obveza nisu mogli doći fra Bone Bilić i fra Ante Udovičić. Misno slavlje animirali su ministranti, čitači – bogoslov fra Mate Šakić i Ljudevit Cikojević te članovi Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem Marija Cikojevića. Brojni hodočasnici iz okolnih župa imali su prigodu za svetu ispovijed od ranih jutarnjih sati.
Don Mirko je u propovijedi istaknuo kako trebamo slijediti primjer gorljivosti svetog Ilije te nas potaknuo da preispitamo koliko imamo Ilijinog duha. Štovanje svetog Ilije nije u izvanjskom. Ako ne izvire iz nutarnjeg stanja, to je samo priča koja u konačnici nema života ni smisla. Stoga Sveto pismo – Riječ Božju trebamo primiti „… na drugačiji način, u molitvenom stavu srca, ne samo kako bismo se informirali, nego da bismo susreli Boga i ušli u odnos s Njim i čuli što je ono što nam po toj riječi Bog govori. Onda sve ovo izvanjsko ima smisla i izvire iz onoga što se događa u našoj nutrini. U tom susretu Bog mijenja naše srce. Čini ga po srcu svoga Sina, Isusa Krista, i osposobljava nas da u Isusu Kristu možemo živjeti puninu života, da možemo živjeti kao ljubljeni sin ili ljubljena kći nebeskog Oca. Utječimo se Blaženoj Djevici Mariji i sv. Iliji da nas zagovaraju i mole za nas kako bismo svojim životom mogli hrabro svjedočiti vjeru, kako bismo mogli imati otvoreno srce i čuti u tišini na što nas to Bog poziva. Onda ćemo svima moći naviještati koliko i kako nas Bog ljubi u svom Sinu Isusu Kristu po Duhu Svetom.

Ilija sveti, proroče slavni, ognjenim plaštem od zla nas brani!
Ilija sveti, s Božje gore, čuvaj i brani Studence svoje!
Amen“.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Zoran u svoje ime te uime svih prisutnih svećenika i cijele Župe zahvalio je don Mirku na molitvi i propovijedi, kao i svima koji su pomogli da slavlje Iline bude svečano i dostojanstveno, a posebno obitelji pok. Mirka Šakića Danića iz Kanade koji su župi darovali misnice koje su ovaj dan prvi put nosili mladomisnik don Mirko Šakić kao najmlađi studenački svećenik, fra Jakov Udovičić – najstariji studenački svećenik i župnik fra Zoran Jonjić.

Prije mladomisničkog blagoslova don Mirko se obratio svima te istaknuo kako je neizmjerno radostan što je upravo na današnji dan slavio svoju prvu svetu misu na Studencima, jer kako je rekao; „Di je mom srcu najmilije, na Studencin kod Svetog Ilije. Ja sam doma. Među vama sam domaći, bez obzira što sam se doli u Strožancu rodio i primio ljubav svojih roditelja, svojih sestara i brata, svoje župne zajednice, ovdje se osjećam domaći. Ja sam Studenčanin, a svaki Studenčanin ponosan je na svoje podrijetlo i ovaj tvrdi kamen s kojeg smo potekli i na kojem stojimo. Neću nabrajati imena ljudi kojima zahvaljujem jer ću sigurno nekoga preskočiti. Svima vam hvala na ljubavi i prihvaćenosti svaki put kada sam ovdje. Posebno hvala Vama, fra Zorane, što me uvijek očinski primate i što ste i druge „pilali“ da stalno mole za mene. Hvala Vam na vašim molitvama jer zahvaljujući njima ja sam tu gdje jesam. Puno je vas Studenčana, Šakića i svih ostalih, koji ste tu i onih koji nisu danas prisutni kojima bih mogao zahvaljivati do mraka. Na svima vama zahvalan sam Bogu i radostan što ste svi dio mog života. Jednoga ipak želim istaknuti koji je zadnjih godina moga hoda prema svećeništvu postao moj brat i prijatelj. Hvala Tebi, dragi don Marko, što si mi prijatelj i brat i što si mi velika pomoć na putu na koji me Gospodin poziva da drugima služim. Hvala Ti na Tvom primjeru kako cijeli život bezinteresno i s ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Sve vas potičem da molite za mene, za našeg fra Matu i našeg fra Marka koji je na Visovcu. 4. srpnja bio je uistinu veliki dan. Gospodin je sve predivno posložio. To je dan kada sam ja slavio mladu misu, fra Mate je u jutarnjim satima polagao jednostavne zavjete, a fra Marko je ušao u novicijat. Nastavite moliti pa će naša Župa i dalje biti plodna duhovnim zvanjima. Na kraju želim reći kako smo mi zemaljska Crkva, a na svakoj svetoj misi nebeska Crkva je s nama. Svoju prvu svetu misu na ovom oltaru slavio sam za svoje pokojne dida Mimu i babu Ljubu“.

Nakon blagoslova i misnog slavlja nastavljeno je druženje kod župne kuće Podgredom, a u poslijepodnevnim i večernjim satima nastavio se program 27. po redu Studenačkog lita i Ilinskog derneka. Sutradan je slavljena sveta misa zahvalnica za svečanu i dostojanstvenu proslavu Iline i ilinskih dana.

Ljudevit Cikojević