Studenci: Proslava sv. Roka

U nedjelju 16. kolovoza naša župna zajednica svečano je proslavila blagdan sv. Roka – suzaštitnika župe. Uoči blagdana bila je trodnevnica koju je predvodio župnik fra Zoran Jonjić. Misno slavlje ispred kapele sv. Roka Podgredom, umjesto našijenca don Marka Trogrlića koji je zbog bolesti bio spriječen, predvodio je fra Ivica Omazić, župnik Runovića.

Fra Ivica je u propovijedi govorio o životnom putu sv. Roka kojega su roditelji dobili nakon dugo vremena zavjetovanja i molitvi. Sveti Roko je na svom tijelu od rođenja imao madež u obliku križa. Potjecao je iz imućne obitelji, a nakon smrti svojih roditelja svu je svoju baštinu podijelio siromasima te se sam, kao siromah, uputio na hodočašće u Rim. Na putu je činio dobra djela i pomagao oboljelima od kuge. Posjećivao je bolnice te posvuda činio djela milosrđa. Ozdravljao je bolesne molitvom, dodirom i znakom križa. Naposljetku se i sam razbolio od kuge, a utočište je našao u šumi. Jedini mu je prijatelj bio pas čiji je vlasnik bio bogati talijanski grof. Taj mu je pas donosio kruh i tako mu omogućio da se oporavi. Kada se sv. Roko vratio u zavičaj, nitko ga nije prepoznao pa su ga zatvorili kao sumnjivca. U zatvoru je proveo punih pet godina. Ponovno oboljevši od kuge, preminuo je 16. kolovoza 1327. u trideset i trećoj godini. Prema predaji u zatvoru gdje je bio zatočen pokazala se nebeska svjetlost i pronađen je natpis: „Svi koji obole od kuge i zatraže pomoć svetog Roka, sluge Božjega, bit će iscijeljeni“. I u današnje vrijeme vladaju „kuge“ nemira, straha i nezadovoljstva. Neka nas sve sveti Roko nadahne za kršćansko djelovanje kako bismo postali svjedoci vjere i skrbnici bolesnima i svim potrebitima.

Misno slavlje animirali su članovi Mješovitoga župnog zbora s voditeljem Marijom Cikojevićem i bogoslov fra Mate Šakić. Nakon misnog slavlja nastavljeno je tradicionalno druženje ispod oraha. Župnik se zahvalio svima koji su doprinijeli da slavlje blagdana sv. Roka bude svečano i dostojanstveno.

Ljudevit Cikojević