Stuttgart (Feuerbach): Proslava sv. Ivana

Ja krstim vodom, među vama stoji koga vi ne poznate – Onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.”

Hrvatska zajednica u Feuerbachu svečano je proslavila dan svog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja u nedjelju 26. lipnja. Protekle dvije godine proslava nije bila moguća zbog pandemije koronavirusa. Kako su mjere u Njemačkoj ublažene, omogućena je dostojanstvena i svečana proslava dana zaštitnika naše župe. Svečana misna liturgija započela je u 14 sati. To je inače redovito vrijeme kad se u Feuerbachu slavi sveta misa nedjeljom. Uz hrvatske vjernike nazočili su i njemački vjernici koje je predvodio njihov župnik Matthias Hambücher, pastoralna referentica gđa Julia Matheis i hrvatski đakon Ivan Jeleč.

Čitanja su bila na hrvatskom jeziku, a evanđelje je na njemačkom pročitao njemački župnik. Molitva vjernika bila je naizmjenično na njemačkom i hrvatskom. Crkva je bila ispunjena većinom hrvatskim vjernicima kojima su se pridružili i njemački vjernici. Radost zajedništva u ovakvim proslavama jako je važna za obje zajednice, hrvatsku i njemačku. Misno slavlje predvodio je župni vikar u Feuerbachu i Bad Cannstattu  fra Blaž Toplak. Na kraju mise fra Blaž se zahvalio njemačkom župniku i njegovoj zajednici na sudjelovanju u proslavi sv. Ivana Krstitelja uz prigodnu pjesmu:

Dar života

Ja sam dio njen
ona je dio naš.
Bez nje ne možemo živjeti
bez nje smo osuđeni na smrt.

Čovjek i svako zemno biće
bez nje budućnosti nema
bez nje već mremo polako.
U ustima ili na listu
ona je dar svakom bivstvu.

Jutrom blista
na svakoj travci i listu.
Navještaj je ona lijepa dana,
u jutarnjoj rosi ona je hrana.
I ta mala kap vode
zalog je ljudske slobode. (B.T.)

Hrvatske i njemačke vjernike potaknuo je riječima da zajednički susreti i nastupi u slavljima naših zaštitnika ponekad izgledaju kao mala kap vode na listu od koje nema velike koristi. „U stvarnosti života i mala kap vode daje nadu u bolju i sigurniju budućnost. Dao Bog da ovakvih susreta bude što više u izgradnji naših zajednica. Neka nam sv. Ivan, naš zaštitnik, bude zvijezda vodilja u našoj vjernosti Bogu, crkvi i svome narodu. Od srca velika zahvalnost župniku Matiasu i njegovoj župnoj zajednici na sudjelovanju u našem slavlju te na svakoj lijepoj riječi i djelu koje iskazuju našoj hrvatskoj zajednici.“

Poslije svete mise svi vjernici bili su pozvani na domjenak u obližnje prostorije zajednice. Uz ukusnu hranu gosti su uživali u sviranju Luke Muse na koncertnom pijaninu, plesu Folklorne skupine Krešimir HKZ sv. Ivana Krstitelja i Nikole Tavelića kao i Unikum Banda.

I na kraju veliko hvala svima koji su doprinijeli slavlju, osobito vrijednima domaćicama koje su pripremile razne delicije. Uz sve navedeno potrebno je još jednom zahvaliti pastoralnom vijeću zajednice Feuerbach na uspješnoj organizaciji proslave sv. Ivana Krstitelja.

Sudionik