Altötting: 49. hodočašće Hrvata katolika Bavarske Majci Božjoj

U nedjelju 26. lipnja 2022. Hrvati katolici s područja Bavarske iz 12 hrvatskih katoličkih misija, župa i zajednica četrdesetdeveti put su hodočastili u marijansko svetište Altötting. Altötting, koga nazivaju i njemačkim Lourdesom, jedno je od najznačajnijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u Njemačkoj i Europi, udaljeno stotinjak kilometara od Münchena. Poznato je da su u Altötting hodočastili kraljevi i svjetovni vladari kao i trojica papa: Pio VI., Ivan Pavao II. te papa Benedikt XVI. koji je i rođen u obližnjem Marktlu. Zagovoru Gospe od Altöttinga pripisuju se mnoga čudesna ozdravljenja o kojima svjedoči mnoštvo zavjetnih darova izloženih u trijemu koji okružuje Kapelu Milosti (njem. Gnadenkapelle).

Svečano misno slavlje u velebnoj bazilici St. Anna u blizini Gnadenkapelle predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja u suslavlju s fra Franom Čugurom, predstavnikom bavarskoga regionalnog područja i voditeljem HKŽ Rosenheim; fra Miroslavom Jonjićem, voditeljem HKZ Passau, ujedno i organizatorom hodočašća; fra Petrom Klapežom, voditeljem HKŽ München; fra Edvardom Sokolom, gvardijanom samostana St. Gabriel u Münchenu i dušobrižnikom u HKŽ München, vlč. Vladom Letinčićem, voditeljem HKM Regensburg; fra Vislavom Krijanom, voditeljem HKŽ Traunreut; don Matom Križićem, voditeljem HKM Ingolstadt i fra Ivanom Čugurom, voditeljem HKŽ Freising.

Na početku mise išlo se u ophodu u kojem su članovi folklora HKŽ München Fra Andrija Kačić Miošić obučeni u hrvatske narodne nošnje nosili stijeg Republike Hrvatske i Slobodne Države Bavarske. U uvodnoj riječi biskup je zahvalio na pozivu da predslavi misno slavlje u ovome poznatom marijanskom svetištu, u prekrasnoj bazilici St. Anna, za Hrvate katolike koji se ovdje godišnje rado okupljaju. Izrazio je radost što su Hrvati ove godine došli na hodočašće u tako velikom broju. Posebno je pozdravio grupu od sedamdeset pješaka i dvadeset biciklista koji su, iz stotinjak kilometara udaljenog Münchena, pješice i biciklima hodočastili u Altötting predvođeni dušobrižnikom fra Edvardom Sokolom.

Hrvatski narod časti Mariju u svim krajevima svoje Domovine. Ona je zagovornica Hrvatske i hrvatskog naroda, Majka Isusova i Majka Crkve. Kao što na svadbi u Kani Galilejskoj opaža što nedostaje njezinoj djeci te se zauzima za njih tražeći pomoć u svoga Sina, tako se zauzima i za nas. „Zaogrnimo se plaštem Marijine zaštite i zagovora. Preporučimo joj naše obitelji, majke i očeve, cijeli naš narod, cijelu Crkvu i sav svijet. Molimo Mariju da cijelome svijetu udijeli potrebni mir“, potaknuo je nazočne biskup.

Pjevanje i sviranje tijekom euharistijskog slavlja predvodio je zbor i orkestar HKŽ München pod vodstvom s. Nikoline Bilić. Na kraju misnog slavlja mons. Štironja uputio je zahvalnu riječ svima na organizaciji tako lijepog hodočašća te je sve pozvao u Boku Kotorsku.

U  popodnevnim satima mons. Štironja predvodio je Večernju u čast Blažene Djevice Marije, a blagoslovio je i nabožne predmete. Vjernici su imali prigodu i za ispovijed i osobne molitve. Tradicionalno hrvatsko hodočašće završilo je popodnevnom molitvom uz blagoslov s Presvetim. Za glazbeno oblikovanje Večernje i klanjanja bio je zadužen crkveni zbor HKM Rosenheim.

s. Nikolina Bilić