Uskrsni dvobroj Žive zajednice

Iz tiska je izašao uskrsni dvobroj „Žive zajednice“ za ožujak i travanj, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. izlazi u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Od vijesti iz opće Crkve ističe se vijest o audijenciji apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue kod pape Franje u Vatikanu bio 18. veljače. Mons. Lingua je u razgovoru za Vatican News istaknuo kako je bl. Alojzije Stepinac bio blizak svome narodu, što je vidio Crkvu kao poljsku bolnicu i zasukao rukave kako bi učinio što je mogao kako bi primao siromašne, izbjeglice u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Od vijesti iz domovinske Crkve ističu se vijesti o XXIII. zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 23. veljače u Zagrebu.

U toj su prigodi predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za Hrvatsku inozemnu pastvu mons. dr. Tomo Vukšić i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić podnijeli svoja godišnja izvješća te biskupe upoznali s radom hrvatskih katoličkih misija i župa širom svijeta. Spomenuto je da je u hrvatsku inozemnu pastvu prošle 2020. godine poslano 14 novih misionara. Predsjednici Caritasa dviju biskupskih konferencija izvijestili su o provedbi akcije Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u 2020. godini te o projektima koji se financiraju iz sredstava prikupljenih tom akcijom.

U uskrsnom je dvobroju razgovor s dr. sc. Valentinom Sudić, koja je nedavno doktorirala na Visokoj filozofsko-teološkoj školi Sankt Georgen u Frankfurtu na Majni. Tema njezina doktorskog rada glasi „Askese mit Schwerpunkt auf Ehelosigkeit im Neuen Testament“ (Askeza s naglaskom na bezbračnost u Novom zavjetu).

Prof. dr. Thomas Hieke s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta Johannesa Gutenberga u Mainzu u svom teološkom osvrtu govori o teologiji i korona-krizi. „Povratak u normalu za kojim su mnogi čeznuli, smatram ludim, jer stanje ´prije´ samo po sebi nije bilo ni potrebno ni dobro. Moramo novo ´normalno´ nanovo premisliti i prepoznati ono što je doista životno.“ U rubrici pod nazivom „Socijalni nauk Crkve danas“ doc. dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve iz Zagreba u novom prilogu piše o socijalnom nauku Crkve kao najbolje čuvanoj tajni. Tu je i uskrsni prilog u kojemu je uskrsna meditacija i uskrsna poezija. Tu su i vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj – poglavito o ovogodišnjoj proslavi Stepinčeva. Predstavljen je i novi svezak „Hrvatskoga iseljeničkog zbornika“ i knjiga izv. prof. dr. sc. Nedjeljke s. Valerije Kovač „Mjesto slike u govoru vjere. Povijest – teologija – primjeri“, objavljena u izdanju „Glasa Koncila“. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ u kojoj je uskrsna priča Željke Čolić „Bojanje jaja i tradicija“ i „Mladi i mediji“, u kojoj je tekst dr. sc. Danijela Labaša o izazovima interpersonalne komunikacije u digitalnom svijetu.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o apostolskom pismu pape Franje „Patris corde“.

Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Bl. Alojzije Stepinac – živi izraz istinskoga života vjernika“, u kojem podsjeća nedavni razgovor apostolskog nuncija mons. Lingue za vatikanski portal Vatican News u kojem je rekao: „Ostao sam jako dirnut i moram to reći likom toga blaženika kojega Hrvati smatraju ocem i zato razumijem njihovu nestrpljivost da ga vide na časti oltara“. Urednik je ujedno je podsjetio na riječi voditelja Hrvatske katoličke župe u Münchenu fra Petra Klapeža s proslave Stepinčeva u Münchenu: „Bl. Alojzije Stepinac je po svom mučeništvu sažeo povijest Crkve i hrvatskog naroda, te ima snagu simbola kao živi izraz istinskoga života vjernika. Stoga, nije ni čudo što ga tolike hrvatske župne zajednice izvan Domovine časte kao svog nebeskog zaštitnika.“

Adolf Polegubić