Vaganj (Husina jama): Misa za žrtve komunističkog režima

U subotu 3. rujna 2022. kod Husine jame na Vagnju na Kamešnici obilježena je 23. obljetnica organizirane komemoracije za sve nevine žrtve komunističkog režima koje su ubijene i bačene u jamu tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća. Misnim slavljem predsjedao je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, uz koncelebraciju profesora u miru fra Bože Norca Kljaje i fra Pere Kuliša, župnika Župe Čuklić kod Livna. U misnom slavlju koncelebriralo je još 20 svećenika iz Cetinskog i Livanjskog dekanata. Mješoviti zbor iz više župa pjevao je za vrijeme svete mise pod ravnanjem s. Vjere Gulić, katehete i pastoralne suradnice u Župi Bajagić – Obrovac Sinjski. Ovogodišnja komemoracija održana je pod pokroviteljstvom Grada Livna i gradonačelnika Darka Čondrića.

Na početku svete mise predvoditelj misnog slavlja fra Marinko Vukman istaknuo je: „Već godinama se okupljamo kod Husine jame, ali svake godine ovaj susret je dostojanstven, pobožan i jedinstven. Tradicionalnim molitvenim okupljanjem kod ovoga svetog mjesta kroz molitvu i zahvaljivanje želimo ispovjediti vjeru u Uskrsnuće kao završni čin ljudske povijesti i konačne Objave Božje milosrdne pravde. Objavom svog čovjekoljublja i sažaljenja Isus nas obvezuje da današnju molitvu za nevine i mučki ubijene žrtve Husine jame pretvorimo u vapaj Bogu da plaštem svoje milosrdne ljubavi zaogrne sve žrtve svih neljudskih režima i njihovih slugu. Bez te spremnosti naša molitva ne bi bila dostojna žrtava za koje molimo, a ni Boga kojemu se molimo. Zato molimo Boga da ovo svehrvatsko mjesto stradanja i sjećanja u našim nakanama pretvori u mjesto molitve za mir i pomirenje u hrvatskom narodu i u svim njemu susjednim narodima.“

Na misi i komemoraciji okupilo se oko dvije tisuće vjernika iz cetinskog i livanjskog kraja među kojima su bili saborski zastupnik Luka Brčić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gosp. Gordana Jandrokovića, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri i brigadirom u miru Jozom Šerićem, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, izaslanik Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnik Otoka Dušan Đula, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Petar Župić, izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj, predstavnici političkih stranaka, predstavnici Herceg-bosanske županije, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, potomci nevinih žrtava te ostale osobe iz javnog, kulturnog, političkog i društvenog života.

Predvoditelj misnog slavlja u propovijedi je naglasio kako nas molitva povezuje s našim pokojnicima i čuva od zaborava njihovu mučeničku smrt: „Zahvaljujem dobrom Bogu i svima Vama koji ne dopuštate da se zaborave svi oni koji su dali živote za uzvišene vrijednosti i koji su za malo muke zadobili velika dobra, koje je Gospodin iskušao i našao da su Ga dostojni. Čujete li, braćo i sestre, krikove i jauke koji već sedamdesetak godina odzvanjaju u dubini ove jame i u našim dušama i diljem Lijepe Naše? Miješaju se s našom molitvom, odzvanjaju u našoj svijesti i kao da nam žele poručiti: ‘Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti!’ Moliti, iskazati počast, upaliti svijeće, ukrasiti mjesta kršćanskim i hrvatskim znakovljem i sjećati se naših nevino stradalih i ubijenih bez suda i obrane, najmanje je što možemo učiniti za njih. Istovremeno ovo što sad činimo treba i nama živima: da nas opominje, da nas usmjerava na pravi put, da nam pomogne u životnim dvojbama, da nas savjetuje u važnim odlukama, da nas odvrati od lutanja, da unese mir u naše nesporazume, da nas poveže kako ne bismo odustali od uzvišenih vrijednosti za koje su tisuće i tisuće naših sunarodnjaka dali svoje živote; nego da i mi za te vrijednosti živimo, da ih branimo, pa ako treba i za njih trpimo“, zaključio je fra Marinko.

 

Molitvom odrješenja nad Husinom jamom završilo je spomen-slavlje, a vijence su položili prisutna izaslanstva s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Inicijator svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća od 1999. godine bio je fra Bože Norac-Kljajo i Samostan Gospe Sinjske. Fra Bože je godinama s vjernicima i dobročiniteljima uređivao spomen-područje Husina jama. Na kraju misnog slavlja zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomagali u izgradnji spomen-kapele, oltara i cijelog prostora oko Husine jame, kao i onima koji su ove i ranijih godina pomagali u organizaciji obilježavanja spomena na nevine žrtve.